Index Vakbarát Hírportál

Zátonyra futott egy ukrán gabonaszállító hajó a Szuezi-csatornán

2023. január 9., hétfő 09:32

Elakadt egy gabonaszállító hajó a Szuezi-csatornában, nagy erőkkel dolgoztak a felszínre hozatalán. Az akadály azóta elhárult.

Folyamatban van egy Ukrajnából indult gabonaszállító teherhajó felszínre hozása, miután zátonyra futott a Szuezi-csatornában – közölte hétfőn az Al-Arabiya TV-vel a Szuezi-csatorna hatóság elnöke.

A VesselFinder és a MarineTraffic nyomkövető rendszerek adatai szerint egy Marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő hajóról van szó. Az ukrán gabonakivitelt felügyelő isztambuli székhelyű Közös Koordinációs Központ (JCC) szerint a hajó december 25-én indult el az ukrajnai Csornomorszk kikötőjéből Kínába 65 970 tonna kukoricával.

Az ENSZ, Törökország, Ukrajna és Oroszország képviselőiből álló JCC közölte, hogy a hajó január 3-i ellenőrzése után kapott engedélyt Isztambulban a továbbutazásra. A Szuezi-csatorna a világ egyik legforgalmasabb vízi útvonala és a legrövidebb hajózási útvonal Európa és Ázsia között.

A legfrissebb információk szerint a Szuezi-csatornán az akadályokat elhárították, „a forgalom újra normális”.

(Borítókép: Egy szállítókonténer halad át a Szuezi-csatornán az egyiptomi Szuezben 2022. február 15-én. Fotó: Mohamed Abd El Ghany / File / Reuters)

Rovatok