Index Vakbarát Hírportál

Putyin négy kulcsemberét veszítette el három hét alatt

2023. január 10., kedd 17:31

Meghalt Pavel Kamnyev, Oroszország vezető robbanószer-specialistája, akinek nevéhez fűződik a háborúban használt Kalibr-típusú rakéták kifejlesztése is. Az elmúlt három hétben négy kulcsfontosságú orosz tisztviselő is életét vesztette.

86 éves korában meghalt Pavel Kamnyev, Oroszország vezető robbanószer-specialistája. Ő volt a negyedik kulcsfontosságú védelmi tisztviselő, aki kevesebb mint három héten belül elhunyt – írja a Daily Mail.

Kamnyev az Almaz-Antej orosz légvédelmi, űrkutatási konszern tudományos igazgatója volt. Több mint 20 fegyvertalálmányért volt felelős, és 300 tudományos, valamint műszaki jelentés társszerzője volt. Aktívan részt vett számos rakétarendszer kifejlesztésében – mondta az Almaz-Antej szóvivője. 

Kamnyev nevéhez fűződik a háborúban használt Kalibr-típusú rakéták kifejlesztése is.

A haláláról beszámoló közlemény az orosz katonai ipar egyik meghatározó alakjaként emlegette őt. Az általa megvalósított fejlesztések hozzájárultak az orosz szárazföldi erők, a haditengerészet és a légierő fejlesztéséhez is. Munkásságáért Kamnyev 1997-ben és 2006-ban is megkapta az egyik legjelentősebb orosz állami kitüntetést, 2016-ban pedig a Munka Hőse díjjal jutalmazták.

Kamnyev korábban dicsérte Putyint, bár ez még azelőtt történt, hogy a Kalibr rakétákat az ukrajnai infrastruktúra és polgári célpontok megtizedelésére használták volna.

Pár napja, 74 éves korában meghalt Vlagyimir Neszterov is, a Hrunyicsev Gépgyár egykori főigazgatója, aki még azután is vezette az Angara hordozórakéta-projektet, hogy távozott posztjáról. Ez előtt pedig a 65 éves Alekszander Buzakov, az orosz Admirális hajógyár vezérigazgatója vesztette életét tisztázatlan körülmények között. Buzakov a Kalibr rakétákkal felszerelt új tengeralattjárók építéséért volt felelős. 

December 25-én pedig a 69 éves Alekszej Maszlov tábornok, az orosz szárazföldi erők egykori parancsnoka halt meg pont akkor, amikor Vlagyimir Putyin hirtelen lemondta a látogatását abba a harckocsigyárba, ahol Alekszej Maszlov korábban értékesítési nagykövetként dolgozott.

Kalibr rakéta

Ennek a szárnyas rakétának a kifejlesztése még a Szovjetunió összeomlása előtt indult el. Hajókról lövik ki, jellemzően a fekete-tengeri vagy ritkábban a Kaszpi-tengeri flottáról. Óránként 900 kilométert tesz meg, és alacsony röppályán mozog.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok