Index Vakbarát Hírportál

A teljes légi forgalom leállt az Egyesült Államokban, fokozatosan indítják újra

2023. január 11., szerda 14:53

Szerdán a teljes Egyesült Államokban nem közlekedtek vagy késve indultak a repülőjáratok, mivel a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) egy rendszerhiba kijavításán dolgozott. Az utasokat arra kérték, hogy a légitársaságoknál tájékozódjanak a változásokról. Közép-európai idő szerint nem sokkal három óra után bejelentették, hogy fokozatosan indítják újra a járatokat az egész ország területén.

A légügyi hivatal közölte, hogy arra utasította a légitársaságokat, hogy szüneteltessék az összes belföldi járatindulást keleti parti idő szerint reggel 9 óráig (magyar idő szerint délután 2 óráig), hogy az ügynökség ellenőrizhesse, megbízhatók-e a repülési és biztonsági adatok A 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta első alkalommal rendeltek el teljes repülési tilalmat az Egyesült Államokban

 − közölte a Reuters hírügynökség

A Fehér Ház szerint nincs bizonyíték arra, hogy kibertámadás okozta volna a technikai leállást.

Joe Biden elnököt tájékoztatták az FAA légiközlekedés-irányítási rendszerének (NOTAM) hibájáról. Az elnök utasította a közlekedési minisztériumot, hogy vizsgálja ki az okokat − írta meg a The Washington Post Karine Jean-Pierrerre, a Fehér Ház sajtótitkárára hivatkozva. 

A már a levegőben lévő járatoknak engedélyezték, hogy folytassák útjukat célállomásuk felé.

Az FAA közölte: azon dolgozik, hogy helyreállítsa azt a rendszert, amely figyelmezteti a pilótákat a repülőtéri létesítmények és folyamatok által okozott veszélyekre és változásokra, és amely leállította a frissített információk feldolgozását.

Az FAA még mindig dolgozik azon, hogy a NOTAM (Notice to Air Missions) rendszer teljes mértékben helyreálljon a kiesés után. Bár egyes funkciók kezdenek helyreállni, a nemzeti légtérrendszer működése továbbra is korlátozott

− közölte az FAA Twitteren.

Összesen 1230 járat késett az Egyesült Államokon belül, az Egyesült Államokba érkező vagy onnan induló járatokon a keleti parti idő szerint 7 óra 19 percig − mutatta ki a FlightAware járatkövető weboldal az okok megjelölése nélkül. További 103, az országon belüli, az országba tartó vagy onnan induló járatot töröltek.

Estek a légitársaságok részvényei

Az amerikai légitársaságok részvényei estek a szerdai tőzsdenyitás előtti kereskedésben. A Southwest Airlines részvényei 2,4 százalékkal, míg a Delta Air Lines, a United Airlines és az American Airlines részvényei egy százalék körüli mértékben csökkentek.

A NOTAM olyan közleményeket küld, amely a repülési műveletekkel foglalkozó személyzet számára olyan lényeges információkat tartalmaz, amelyeket előzetesen nem lehet kiszámítani.

A hosszú távú nemzetközi járatok esetében az információ terjedelme elérheti a kétszáz oldalt is, és olyan adatokat tartalmazhat, mint a kifutópályák lezárása, madárveszélyre vonatkozó figyelmeztetés és építési akadályok.

A United Airlines közölte, hogy ideiglenesen törölte ÖSSZES BELFÖLDI JÁRATÁT, és frissítést ad ki, amint az FAA újabb információkat közöl vele.

A német Lufthansa és az Air France egyaránt közölte, hogy nem törli az Egyesült Államokba induló és onnan induló járatokat. A francia légitársaság azt mondta, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet.

Az Austin–Bergstrom Nemzetközi Repülőtér Twitteren közölte, hogy országszerte felszállási tilalmak okoznak késéseket. A felszállási tilalom olyan légi forgalmi irányítási intézkedés, amely késlelteti vagy megtiltja a repülőgépek felszállását egy adott repülőtéren.

Az FAA egy korábbi, a honlapján közzétett közleményében azt írta, hogy a NOTAM rendszer meghibásodott, bár a kiesés előtt kiadott információk továbbra is megtekinthetők.

A Cirium adatai szerint szerdán összesen 21 464 járat indul az Egyesült Államok repülőteréről, amelyek közel 2,9 millió utas szállítanak. Az amerikai repülőterekről a legtöbb járatot az American Airlines indítja, amely 4819 tervezett járatot jelent. Járatmennyiségben őket követi a Delta Air Lines és a Southwest Airlines.

Feloldották a felszállási tilalmat

A felszállási tilalom körülbelül egy órán keresztül volt érvényben. Közép-európai idő szerint nem sokkal 3 óra után bejelentették, hogy fokozatosan indítják újra a járatokat az egész ország területén − közölte a BBC

Az FAA továbbra is vizsgálja, mi okozta a leállást. 

A légitársaságok figyelmeztették az utasokat, hogy bár a járatok újraindulnak az Egyesült Államokban, de a késések folytatódhatnak, és arra kérték őket, hogy a legfrissebb információkért érdeklődjenek a társaságoknál.

(Borítókép: Lou Mongello / Reuters) 

Rovatok