Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Budapest Ukrajna mellett áll és a magyar kormány nem azonos Magyarországgal

2023. január 11., szerda 13:39

Vitalij Klicsko kijevi polgármester meghívására az ukrán fővárosban van Karácsony Gergely főpolgármester, aki nemzetközi sajtótájékoztatót is tartott prágai, varsói és pozsonyi kollégájával. 

Ezt megelőzően a visegrádi négyek főpolgármesterei Kijev főpolgármesterén kívül magas rangú ukrán tisztviselőkkel, Bucsa város polgármesterével és vezető uniós diplomatákkal is találkoztak. A kijevi látogatás célja annak áttekintése volt, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának és az ukrán főváros polgárainak – derült ki az MTI-nek küldött tájékoztatóból.

Karácsony Gergely a Kijev, Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel tartott nemzetközi sajtótájékoztatón szolidaritását fejezte az orosz agressziót elszenvedő ukrán néppel és Kijev lakosságával.

Karácsony Gergely azt mondta:

Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal. Bár a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok millió, köztük sok budapesti fejezi ki sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal.

A főpolgármester egyúttal azt hangoztatta: „Miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá azt, ami egyértelmű, és amit ma megerősíthettem ukrán tárgyalópartnereimnek: béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek, ha helyreáll Ukrajna területi szuverenitása, és az orosz csapatok elhagyják Ukrajna területét.”

Előzőleg lassan csöpögtek az információk

A főpolgármester közösségi oldalán jelezte először, hogy az ukrán fővárosban van, amelynek nevét nem írta el, szándékosan írta Kijivnek Kijev helyett, mert az ukránok azt kérik, ne az orosz, hanem az ukrán megnevezést használják.

Később egy másik posztban azt osztotta meg Karácsony Gergely, hogy nem egyedül, hanem a V4-ek fővárosainak vezetőivel érkezett Ukrajnába, méghozzá 17 órás vonatozást követően. 

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy szeptemberben Prágában találkozott Klicsko és Karácsony. Egy másik találkozó tavaly júniusban történt, akkor viszont csak egy deepfake-videóhívásról volt szó, amelyben több nagyváros vezetőjét is megkeresték a csalók.

Az erről szóló videóról itt írtunk részletesebben.

Novemberben Kijev kérésére Budapest egytonnás generátort és két hőlégfúvót küldött az ukrán fővárosnak. 

Így segítünk helyreállítani a kritikus infrastruktúrát, amelyet háborús bűnt elkövetve támad az orosz hadsereg, megfosztva a civil lakosságot, köztük időseket, nőket és gyerekeket a fűtéstől és az áramtól, amelyek – különösen a közeledő télen – az életet jelentenék nekik

– írta közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester akkor.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2022. július 11-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok