Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek egy volt elnökjelöltet Belaruszban

2023. január 12., csütörtök 11:36

Belaruszban őrizetbe vettek egy ellenzéki politikust, aki a jelenlegi elnök, Aljakszandr Lukasenka ellen indult a 2020-as elnökválasztáson.

Őrizetbe vették szerdán a 41 éves Andrej Dmitrijev aktivistát, egykori elnökjelöltet, aki egyben egy Lukasenka-ellenes társadalmi mozgalom vezetője. Az oka egyelőre nem ismert, a belorusz hatóságok nem kommentálták az eseményt – számolt be a Reuters.

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka győzelmet aratott a 2020-as elnökválasztáson is, ám az ellenzék úgy véli, választási csalás történt. Győzelme után hetekig tüntettek az emberek, több százezren vonultak az utcára, és követelték, hogy Lukasenka mondjon le. Dmitrijev a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 1,2 százalékával a negyedik helyen végzett a választáson.

Lukasenka, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, erőszakkal verte le a tüntetéseket, és azóta kampányt indított a belpolitikai ellenzék elhallgattatása érdekében. Jogvédő csoportok becslései szerint az elnyomás hatására mintegy 1500 politikai fogoly van Belaruszban.

Rovatok