Index Vakbarát Hírportál

Ukrán békecsúcsot tartanak a háború első évfordulóján

2023. január 12., csütörtök 17:40

Ukrajna béke-csúcstalálkozót tart az Egyesült Államokban február 24-én, vagyis napra pontosan egy évvel a háború kirobbanását követően. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Oroszország is részt vehet rajta, ha teljesít egy feltételt.

Ukrán béke-csúcstalálkozót tartanak február 24-én New Yorkban, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) székházában. 

A Nexta Twitter-bejegyzésben azt írta, a csúcstalálkozón szó lesz Ukrajna biztonságáról, az élelmiszer- és energiabiztonságról, valamint az ukrán területek megszállásmentesítéséről. 

Az ENSZ főtitkára, António Guterres még december végén nyilatkozott arról, hogy Ukrajna békecsúcsot szeretne tartani februárban a szervezet székházában. Akkor Dmitro Kuleba úgy fogalmazott, a csúcstalálkozót az orosz invázió évfordulója körül szeretnék megszervezni. 

Arra a kérdésre, meghívják-e Oroszországot, a külügyminiszter azt válaszolta, hogy Moszkvának először háborús bűnök miatt kell bíróság elé állnia egy nemzetközi bíróságon, csak akkor kap meghívást a csúcsra – írta a The Guardian

Mint arról korábban beszámoltunk, szintén februárban rendezik meg az Ukrajna–EU-csúcstalálkozót. A csúcstalálkozónak már az Európai Unió Tanácsának honlapján is van saját oldala, bár részletesebb információt még nem adtak arról, mi mindenről lesz szó a találkozón.

Rovatok