Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt egy Litvániát és Lettországot összekötő gázvezetéken

2023. január 13., péntek 19:05

Gázvezetéken történt robbanás, aminek az okai egyelőre nem tisztázottak. A Litvániát és Lettországot összekötő vezetéken történt eset miatt egy egész falut kiüríthetnek.

Robbanás történt egy Litvániát és Lettországot összekötő gázvezetéken – írja a Sky News.

A robbanás Litvánia északi részén történt – közölte az ország gázszállító szolgáltatója, az Amber Grid. A litván közszolgálati műsorszolgáltató, az LRT felvételeket mutatott a térségben keletkezett tűzről.

A rendőrség egy közeli falu kiürítésére készült – jelentette a BNS balti hírügynökség. Sérültekről vagy halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

Vizsgáljuk a robbanás okát

– mondta az Amber Grid szóvivője.

A helyi sajtó szerint a robbanás délután öt óra körül történt a litvániai Pasvalys közelében. A gázszállító rendszer ebben a térségben két párhuzamos vezetékből áll, és az előzetes adatok szerint a robbanás csak az egyik vezetéket érte, a másik vezeték nem sérült meg. A gázellátás a sérült vezetéken keresztül azonnal megszakadt, de a pasvalysi körzet fogyasztóit már a szomszédos vezetéken keresztül látják el gázzal.

A gázszállító rendszer-üzemeltetője az esettel kapcsolatban közölte:

Azonnal megkezdtük az incidens körülményeinek kivizsgálását és a fogyasztók gázellátásának biztosítását. Jelenleg minden erőfeszítésünk és az illetékes szolgálatok erőfeszítései a tűz megfékezésére és a biztonság garantálására összpontosulnak.

Elmondásuk szerint azonnal tájékoztatták a kormány képviselőit, az energiaelosztó szolgáltatót és Pasvalys város hatóságait a kialakult helyzetről. „Amint újabb részletekkel rendelkezünk az eset körülményeiről, megosztjuk azokat” – tették hozzá.

A gázvezeték, ahol a tűz keletkezett, Litvánia északi részének gázellátására és a Lettországba irányuló gázszállításra szolgál.

(Borítókép: Lengyelországot és Litvániát összekötő gázvezeték egy része a litvániai Jauniunaiban 2022. május 5-én. Fotó: Petras Malukas / AFP)

Rovatok