Index Vakbarát Hírportál

Drogos börtöntöltelékek alkotják a Wagner-zsoldoscsoportot?

2023. január 14., szombat 13:11

A Wagner orosz zsoldoscsoport csapatai Ukrajnában többnyire volt fogvatartottakból állnak, kihallgatási jegyzőkönyveikben most a harctéren folyó kegyetlen körülményekről számoltak be. Mindemellett Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnökről is érdekes információk láttak napvilágot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még a csütörtök esti videóbeszédében azt mondta, hogy az ukrán katonák tartják állásaikat Szoledár városában, és jelentős veszteségeket okoznak az orosz csapatoknak. Péntek reggel azonban Oroszország bejelentette a város elfoglalását, amit Kijev tagadott.

Ráadásul a közösségi médiában is felröppentek a hírek, miszerint a várost még nem foglalták el, ellentétben azzal, amit Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök állított. Prigozsin még egy fotót is közzétett magáról, amint a győzelmet ünnepli (a kép eredetiségét vitatták). Arra is rámutatott, hogy „Wagner harcosain kívül egyetlen más egység sem vett részt a Szoledár elleni támadásban”. Hogy miért fontos az oroszoknak Szoledár városa, arról itt írtunk bővebben.

Börtönökből toborozzák a Wagner harcosait

Der Tagesspiegel német lap információi szerint egyre több részlet válik ismertté a zsoldosok kegyetlen körülményeiről. Mint ismert, a csoport egy ideje új harcosokat toboroz orosz büntetőtelepekről. A lap egy független orosz médiumból idéz, amely most közzétette a fogságba esett újoncok kihallgatási jegyzőkönyveit. Egy elítélt kettős gyilkos, Szergej Verescsagin – aki részt vett a szoledári harcokban is a zsoldosok oldalán – azt állítja, hogy minimális kiképzés után küldték a frontra decemberben.

Azt mondták nekünk, hogy ha visszavonulunk, végünk van

– emlékszik vissza Verescsagin az utasításokra, hozzátéve, nem hátrált meg, mert tudta, hogy különben megölik.

Továbbá egy másik volt börtönlakó, Alekszandr Drozdov arról számolt be, hogy orosz katonák támadtak rájuk. Elmondása szerint a beszervezett foglyok nem viselnek Wagner-egyenruhát, és más módon sem ismerhetők fel zsoldosként a harctéren.

Parancsot kaptunk a támadásra, de mindvégig lőttek ránk az oroszok. Azt kiabáltuk: »Oroszok vagyunk, oroszok vagyunk.« De ők azt kérdezték: »Ki a fene vagy te?«

– mondta Drozdov, aki „teljesen őrülteknek” nevezte a börtönökből toborzott újoncokat, mert gondolkodás nélkül rohannak az ellenséges állások felé. Szerinte

ugyanis mind be vannak drogozva.

A börtönökből toborzott újoncokat a zsoldoscsoporton belül is különböző csapatokba osztják be. Mivel az orosz börtönökben a legtöbb elítélt kábítószer-birtoklásért vagy -terjesztésért ült, ők tették ki a toborzottak nagy részét.

A HIV-fertőzött volt elítélteknek megkülönböztető jelzésként piros kötést kellene viselniük. A nemi erőszaktevőket és a pedofilokat külön egységbe sorolnák.

Drozdov beszámolója szerint azokat az újoncokat, akik nem engedelmeskednek, az egységparancsnokok gondolkodás nélkül lelövik.

A legfrissebb információk szerint pedig már a női foglyokat is a frontra küldik a zsoldosok oldalán, valamint a csecsen börtönökben is zajlik a toborzás – írja a Korrespondent ukrán portál.

Más országokban is toboroz a Wagner-csoport

Derek Chollet, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának tanácsadója nemrég aggodalmát fejezte ki az orosz Wagner-csoport szerbiai működése miatt, ám számít arra, hogy a szervezet tevékenységét meg fogják szüntetni az országban.

Láttuk, hogy a Wagner-csoport katonákat toboroz Szerbiában és más országokban is, és azt gondoljuk, hogy ezt nem lehet tovább folytatni. Örülök annak, hogy Belgráddal és más országokkal is együtt tudunk dolgozni ennek a tevékenységnek a felszámolásán

– magyarázta Chollet.

A Szabad Magyar Szó beszámolója szerint Szerbiában az RT orosz állami televízió nemrég felhívást tett közzé, hogy a Wagner-csoport önkénteseket toboroz az Ukrajna elleni háborúba, azonban az országban törvény tiltja a szerbiai állampolgárok külföldi háborúkban való részvételét.

Jevgenyij Prigozsin, miután hosszú ideig tagadta, tavaly elismerte, hogy ő szervezte meg a hírhedt Wagner-csoportot, amelynek zsoldosait eddig olyan helyeken vetették be, ahol orosz érdekeket kellett „nem hivatalosan” érvényesíteni, elsősorban a fejlődő világban és Ázsiában. Amikor azonban kiderült, hogy az elhúzódó háború nagyon sok orosz veszteséggel jár, akkor Prigozsin bevonta a harcokba a zsoldosait is, sőt nemzetközi toborzásba kezdett.

Prigozsinnak ukrán felmenői vannak

Mindemellett más érdekességek is napvilágot láttak a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjét illetően. Jevgenyij Prigozsinról az Unian ukrán hírügynökség azt írja, hogy „ukrán gyökerekkel rendelkezik”.

Natalja Mosejcsuk ukrán újságíró „mélyen beleásta magát” Prigozsin életrajzába, és állítása szerint a vezető tisztességes családban nőtt fel, ami „mélyen meglepte” őt. Azt is kiderítette, hogy a szülei megpróbáltak jó jövőt biztosítani neki, de Prigozsin „más utat választott”.

Megtudtam azt is, hogy egy orvosi egyetem gyógyszerészeti karán kezdte tanulmányait, majd évekre börtönbe került rablásért

– magyarázta az újságíró, aki azt is elárulta, hogy Prigozsin édesapja korán meghalt, és megjegyezte, hogy „Putyin szakácsa” kisfiúból konkrét bűnözővé nőtte ki magát.

(Borítókép: Igor Russak / Reuters)

Rovatok