Index Vakbarát Hírportál

Riasztást adtak ki az Egyesült Királyságban a zord időjárás miatt

2023. január 15., vasárnap 19:08

Hó- és jégriadót adtak ki az Egyesült Királyság nagy részére, mivel a hőmérséklet várhatóan jóval fagypont alá süllyed a következő napokban, írja az Independent.

A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) vasárnaptól kezdve négy napra szóló figyelmeztetést adott ki, mivel a sarkvidéki szelek miatt visszatér a karácsony előtti hideghullám. A meteorológusok szerint hétfőn havazásra kell számítani Délkelet-Angliában és Skóciában. Észak-Angliára és Észak-Írországra pedig jégriasztás van érvényben.

A hőmérséklet ezeken a tájakon éjszaka akár mínusz 4 fokra is csökkenhet, és napközben nehezen emelkedik 5 fok fölé.

Az autósokat arra figyelmeztették, hogy a havazás miatt csúszóssá válhatnak az utak. Tőlük azt kérik, hogy a szokottnál lassabban vezessenek, emiatt sok helyen növekedhet a menetidő. A járdák és kerékpárutak könnyen lejegesedhetnek, ezért a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is nagyon figyelniük kell, miután kiléptek az utcára.

A várhatóan nagy mennyiségben lehulló csapadék okán a Környezetvédelmi Ügynökség vasárnap reggelig 98 árvízvédelmi figyelmeztetést és 180 árvízriasztást adott ki Angliában – írja az Independent.

A hó és a fagy miatt tavaly decemberben is riasztás volt érvényben az Egyesült Királyság egyes részein, akkor több helyen a tanítás is szünetelt, a gyerekek és a tanárok ugyanis nem tudtak eljutni az iskolába. A Heathrow és a Gatwick repülőtér törölte vagy késleltette járatait, miután hó, jég és fagyos köd söpört végig a régión.

Jövő héten Magyarországon sem lesz jó idő, a legfrissebb előrejelzések szerint jövő vasárnapig nagyjából 20-80 milliméter csapadék hullhat le országosan, lokálisan viszont még ennél nagyobb mennyiség sem kizárt. A sokéves januári csapadékátlag (33 milliméter) így gyakorlatilag szinte mindenhol lehullhat, és sok helyen két-, két és fél havi, lokálisan akár háromhavi csapadékmennyiség is összegyűlhet.

Az esőt a jövő hét második felében havas eső, havazás válthatja fel egyes tájegységekben. Emellett gyakran lesz szeles az idő. Az északi, északnyugati, valamint a déli, délkeleti tájak között nagy hőmérsékleti kontraszt is kialakulhat.

Rovatok