Index Vakbarát Hírportál

Rögzítették a nepáli utasszállító lezuhanását

2023. január 15., vasárnap 07:56

Lezuhant egy utasszállító repülőgép Nepálban. A mentőszolgálatok jelenleg is túlélők után kutatnak.

Lezuhant egy belföldi utasszállító repülőgép vasárnap Nepál középső részén, fedélzetén 72 emberrel, a mentőszolgálatok már legalább 40 holttestre bukkantak a baleset helyszínén.

A Yeti Airways nepáli légitársaság gépén a négyfős személyzet mellett 68 utas tartózkodott – közölte a légitársaság szóvivője, Szudarsan Bartaula.

A pokharai nemzetközi repülőtér részéről azt közölték, hogy a gépen öt indiai, négy orosz, két dél-koreai, továbbá egy ausztrál, egy francia és egy argentin állampolgár is utazott.

Az ATR 72-es típusú gép a fővárosból, Katmanduból tartott az onnan 200 kilométerre nyugatra található Pokharába, a légi irányítás nem sokkal a felszállás után vesztette el a kapcsolatot a pilótákkal.

A katasztrófa Pokhara térségében történt, helyi kormányzati források szerint a lezuhant gépen keletkezett tűz oltása jelenleg is tart, a Twitteren közzétett videófelvételeken a roncsokból felszálló sűrű füst is jól látható.

Teljesen megsemmisült

A hadsereg szóvivője, Krisna Bandari újságíróknak azt mondta, a gép gyakorlatilag darabokra tört.

A mostani a legsúlyosabb repülőgép-szerencsétlenség Nepálban azóta, hogy 1992-ben a pakisztáni légitársaság Katmanduba tartó járata zuhant le, fedélzetén 167 emberrel.

Jóllehet az utóbbi években a nepáli légi közlekedés – részben a turizmusnak köszönhetően – fellendült, a gépek karbantartása és a biztonsági előírások továbbra sem elégségesek. Az Európai Unió biztonsági aggályok miatt korábban kitiltotta légteréből a nepáli repülőgépeket – írta az MTI.

Rovatok