Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az autóipar legendás alakja

2023. január 15., vasárnap 17:19

96 éves korában elhunyt Carl Hahn, a Volkswagen korábbi vezérigazgatója, aki sokat tett azért, hogy a német márka és a VW Bogár híressé váljon világszerte.

Carl Hahn az 1980-as években a Volkswagen-csoport nemzetközi terjeszkedését koordinálta. Az idős férfi álmában halt meg wolfsburgi otthonában – közölte jótékonysági alapítványának szóvivője.

Carl Hahn 1926-ban született a kelet-németországi Chemnitzben, és a berni egyetemen szerzett doktori címet. A VW-hez 1954-ben csatlakozott, és 1982-ben lett a vállalat vezetője. Hivatali ideje alatt a Volkswagen többek között gyárakat épített Kínában, felvásárolta a Seatot Spanyolországban és a Skodát Csehországban.

It is with great dismay that we have received the news of the death of Volkswagen pioneer Carl Hahn: pic.twitter.com/eVGWiAjMrb

— Volkswagen Group (@VWGroup) January 15, 2023

„Addig túlságosan Németországra koncentráltunk, nemzeti márka voltunk, nem pedig globális. A Seattal kezdtük, és akkor tudtunk kikecmeregni a gödörből, amikor a német gyáraink kivétel nélkül mind veszteségesen működtek” – mondta Hahn az Automotive News Group német nyelvű, Automobilwoche című kiadványának adott 2020-as interjújában.

Az üzletember volt az, aki miatt az Audi később beléphetett a korszerű luxusautók szegmensébe, írja nekrológjában az Automotive News Europe.

Az 1960-as években Hahn irányította a VW amerikai üzletágát, nem kis részben neki köszönhető, hogy a híres Bogár az amerikai popkultúra ikonjává vált. Az üzleti stratégiával kapcsolatos nézeteltérések miatt 1972-ben átigazolt a Continental gumiabroncsgyártóhoz, majd 10 évvel később visszatért a céghez.

Miután 1992-ben Ferdinand Piech követte a Volkswagen vezérigazgatói székében, Hahn további öt évig volt a vállalat felügyelőbizottságának tagja. Carl Hahn a 2005-ben megjelent, „Éveim a Volkswagennél” című önéletrajzi könyvében engedett betekintést az életébe.

Rovatok