Index Vakbarát Hírportál

Vandalizmusba torkollt egy munkástüntetés Indonéziában, ketten meghaltak

2023. január 16., hétfő 20:46

Két munkás meghalt egy indonéziai nikkelolvasztó üzemben a hétvégén, miután a magasabb béreket és biztonságosabb munkakörülményeket követelő alkalmazottak tiltakozása erőszakba torkollott − közölte hétfőn Szulavézi sziget rendőrsége.

A jelentés szerint a kínai tulajdonban lévő PT Gunbuster Nickel Industry (GNI) kohójánál történt, a tüntetők, köztük az üzem egykori és jelenlegi munkásai és biztonsági személyzetének tagjai, valamint a rendőrség között lezajlott összecsapásokban egy indonéz és egy kínai munkás vesztette életét − közölte az MTI. 

A tüntetők felgyújtották a vállalat több járművét, és megrongálták a munkásszállások csaknem száz helyiségét. A rendőrség 71 embert őrizetbe vett, és leállíttatta a kohót.    

A GNI 2021 végén indította el 2,7 milliárd dollárra becsült beruházását Szulavézi (Celebesz) szigetén 1,8 millió tonnás éves kapacitással. A GNI egyik egykori alkalmazottjának elmondása szerint biztonsági hibák következtében az elmúlt évben több halálos kimenetelű baleset − egyebek között robbanás − is történt a létesítményben.    

Agus Gumiwang Kartasasmita indonéz ipari miniszter részvétét fejezte ki a halálesetek miatt, és szorgalmazta a munkavállalók és a vezetőség közötti párbeszédet, valamint a munkavállalók jogaival kapcsolatosak szabályok és a biztonsági előírások teljes körű betartását. A GNI közleményében közölte, hogy kivizsgálja az esetet.    

Azóta, hogy a közelmúltban az ásványkincsekben gazdag Szulavézi tartományban fellendültek az elektromos járművek akkumulátoraihoz szükséges nikkel feldolgozásához köthető beruházások, a régióból szórványosan több erőszakba torkolló tüntetésről is beszámoltak a híradások.

Rovatok