Index Vakbarát Hírportál

Asztmakockázat miatt felmerült a gáztűzhelyek betiltása

2023. január 17., kedd 09:36

Egy amerikai szövetségi ügynökség a gáztűzhelyek betiltását fontolgatja, miután kiderült, hogy a gyermekkori asztmához köthető beltéri szennyezés forrásai.

A gáztűzhelyek használata „rejtett veszélyt” jelent – idézte a Bloomberg az amerikai fogyasztói termékbiztonsági bizottság képviselőjét.

„Minden lehetőséget számba veszünk. Azokat a termékeket, amelyeket nem lehet biztonságossá tenni, be lehet tiltani” – figyelmeztetett Richard Trumka jr., a testület egyik illetékese. A közzétett jelentés szerint az ügynökség „intézkedéseket tervez” a tűzhelyek által okozott beltéri szennyezés kezelése érdekében.

Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága, a CPSC már hónapok óta mérlegeli a gáztűzhelyekkel kapcsolatos intézkedéseket. Trumka már októberben azt javasolta, hogy a CPSC kérje ki a nyilvánosság véleményét a gáztűzhelyekkel kapcsolatos veszélyekről.

A gáztűzhelyek szennyező anyagait összefüggésbe hozták az asztmával és a légzőszervi állapotok súlyosbodásával – emlékeztetett a CNN. Az International Journal of Environmental Research and Public Health című szakfolyóiratban tavaly decemberben megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban a jelenlegi gyermekkori asztma közel 13 százalékát a gáztűzhely váltotta ki.

A fogyasztói termékbiztonsági bizottság azt tervezi, hogy széles körben felhívja a figyelmet a gáztűzhelyek veszélyeire. A gáztűzhelyek betiltása mellett felmerült a „készülékek károsanyag-kibocsátására vonatkozó szabványok meghatározása”.

A szabályozás hosszadalmas folyamat

Az Egyesült Államokban a háztartások 35 százaléka használ gáztűzhelyet, az arány azonban egyes államokban, például Kaliforniában és New Jersey-ben, megközelíti a 70 százalékot.

Más tanulmányok szerint a tűzhelyek jelentős mennyiségű nitrogén-dioxidot, szén-monoxidot és finom részecskéket bocsátanak ki, amelyek megfelelő szellőztetés nélkül a beltéri koncentráció szintjét az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA által veszélyesnek ítélt szintre emelhetik.

A nitrogén-dioxidnak való rövid távú kitettség összefügg a gyermekek asztmájának súlyosbodásával. A hosszú távú kitettségről megállapították, hogy valószínűleg asztma kialakulását okozza

– írta törvényhozók egy csoportja Alexander Hoehn-Saricnak, a fogyasztói termékbiztonsági bizottság, a CPSC elnökének címzett levelében, amelyben arra is figyelmeztettek, hogy az ilyen környezet súlyosbíthatja a szív- és érrendszeri betegségeket is.

A levél – amelynek aláírói között van Corey Booker és Elizabeth Warren szenátor is – azzal érvelt, hogy a fekete, latin-amerikai és alacsony jövedelmű háztartásokat vélhetően jobban érintik a káros hatások, mivel nagyobb valószínűséggel élnek hulladékégető közelében vagy rosszul szellőző otthonban.

Az ügynökség egyelőre nem javasolt semmilyen szabályozási intézkedést a gáztűzhelyekre vonatkozóan. Bármilyen szabályozás, intézkedés „hosszadalmas folyamat” – írta a fogyasztóvédelmi ügynökség a CNN-nek küldött levelében.

A republikánusok törvénnyel tiltják a földgáz tiltását

Néhány amerikai városban – az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése érdekében – már korábban betiltották a földgáz bekötését új épületekbe: Berkeley-ben 2019-ben, San Franciscóban 2020-ban, New Yorkban 2021-ben.

Ugyanakkor tavaly február óta húsz államban a republikánusok által ellenőrzött törvényhozás olyan csavaros, „megelőző törvényeket” fogadott el, amely megtiltja a városi önkormányzatoknak a földgáz betiltását.

„A földgázipar nagyon agresszívan reagált” – mondta Észak-Illinois Egyetem jogi karának docense, Sarah Fox.

A szellőzés javítása a megoldás a főzés közbeni beltéri légszennyezés megelőzésére – véli a háztartásikészülék-gyártók szövetsége.

„A gáztűzhelyek betiltása egy megfizethető és népszerű technológiát szüntetne meg, amelyet az otthonok több mint 40 százalékában használnak országszerte” – közölte Jill Notini, az iparág szóvivője, aki szerint „a gázon történő főzés betiltása nem oldaná meg a főzés közbeni beltéri levegőminőséggel kapcsolatos általános problémát, mivel a főzés minden formája, hőforrástól függetlenül, légszennyező anyagokat termel, kivált magas hőmérsékleten”.

Az Amerikai Gázszövetség már decemberben tiltakozott a földgáztilalom ellen arra hivatkozva, hogy az drágítja a lakhatást, mivel „az elektromos otthonok drága átalakításokat igényelnek”.

Magyarországon sem különb a helyzet

Egy minap közétett európai jelentés szerint az utóbbi 12 hónapban a gázzal való főzés hatására asztmás tünetekkel szenvedő gyermekek száma az Európai Unióban hétszázezer, vagyis ez az EU gyermekasztmaeseteinek 12 százaléka.

Több mint 100 millió uniós állampolgár főz gázon, köztük a háztartások több mint fele Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Hollandiában, Romániában és Magyarországon.

Egy korábbi kutatás kapcsolatba hozta az otthoni gázhasználatot a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral kisgyermekeknél. Egy másik, nemrégi megjelent tanulmány szerint a gázzal történő főzés terhesség alatt hiperaktivitást okozhat a csecsemőknél. Kimutatták azt is, hogy a gázzal való főzés a felnőttek esetében hátrányos a reproduktív és az idegrendszerre.

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy gáztűzhelyeket, és általában a földgázt, mielőbb ki kellene vezetni az európai háztartásokból – emlékeztet az éghajlatváltozással foglalkozó Másfélfok szerkesztősége.

(Borítókép: Angel Garcia / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok