Index Vakbarát Hírportál

A budapesti közlekedés az egyik legrosszabb Európában

2023. január 17., kedd 07:01

Egy forgalmi adatok elemzésével foglalkozó cég legfrissebb statisztikái szerint a világon Londonban a legrosszabb a közlekedés, de az élbolyban a magyar főváros is helyet kapott. Világszinten a 23., Európában a 9. legrosszabb a budapesti közlekedés.

A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Inrix idén is közzétette jelentését, amelyben a világ nagyvárosait vizsgálja a közlekedés hatékonysága szerint – számolt be a Zöld Pálya.

A szakértők hét kontinens, 50 ország és több mint 1000 nagyváros adatait összegezték. A jelentésben többek között a forgalomban eltöltött időt, az utazási költségeket, az üzemanyagárakat, a nagyvárosi forgalomban elérhető legmagasabb sebességet, illetve a balesetek számát is figyelembe vették. 

A listán az első helyet London érdemelte ki, így világszinten is övék a legrosszabb közlekedés, de Budapest is a közvetlen élmezőny tagja. A magyar főváros a 23. helyen található, ami európai viszonyokat tekintve top10-es helyezést ért, egészen pontosan a kilencedik pozíciót.

A részletes jelentés az adatokkal és egyéb érdekességekkel az Inrix honlapján tekinthetők meg. Az összesítő táblázatot (City Ranking List) a lap alján tudják megtekinteni, az Európai lista pedig egy szűrő segítségével érhető el (Search the List * Europe). 

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok