Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, ki lesz Németország új védelmi minisztere

2023. január 17., kedd 13:55

Olaf Scholz kancellár kedden közölte, hogy Boris Pistorius, Alsó-Szászország tartomány belügyminisztere lesz a következő szövetségi védelmi miniszter Németországban.

Boris Pistorius „rendkívül tapasztalt politikus”, rendelkezik közigazgatási gyakorlattal, évek óta foglalkozik biztonságpolitikával, „és hozzáértésével, magabiztosságával, valamint nagy odaadásával pontosan megfelelő személy arra, hogy átvezesse a haderőt (Bundeswehr) a korszakváltáson” – írta Olaf Scholz.

A szociáldemokrata (SPD) miniszterjelöltnek a nyolcvanas években teljesített sorkatonai szolgálaton kívül nincs kapcsolata a Bundeswehrrel.

Ezzel összefüggésben a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség kiemelte, hogy jelölése „nagy meglepetés, de sajnos nem kellemes”, és azt mutatja, hogy a védelmi miniszteri tisztség betöltésében „már megint nincs szerepe a szakértelemnek”.

A tárca eddigi vezetője, Christine Lambrecht hétfőn jelentette be távozását. Boris Pistorius jelölésével a kancellár feladja azt a vállalását, hogy kormányában egyenlő a nő-férfi arány.

Rovatok