Index Vakbarát Hírportál

Tajvani külügy: Háborúval kompenzálná eredménytelen kormányzását Hszi Csin-ping

2023. január 18., szerda 15:04

Tajvan külügyminisztere kijelentette, hogy szerinte Peking Tajvan megszállásával próbálja majd elterelje a figyelmet Hszi Csin-ping kínai elnök belpolitikai problémáiról.

Joseph Wu a Sky Newsnak adott exkluzív interjúban 2027-et jelölte meg a legfontosabb dátumként, amikor erre az akcióra sor kerülhet.

Szavai egy olyan időszakban hangzottak el, amikor a Tajvani-szoroson átívelő feszültség évek óta a legnagyobb, és a kínai vadászgépek immár napi rendszereséggel sértik meg a tajvani légteret.

A tárcavezető szerint a jelenlegi status quo nem biztos, hogy örökké tart, és ezzel elismerte, hogy a szigetet egy napon vagy beolvasztja Kína, vagy független országgá válik.

Hszi Csin-ping elnök szerint Tajvan kínai ellenőrzés alá vonása „Kína alapvető érdekei közé tartozik”.

Wu szerint a politikai helyzet az elmúlt évben az előző két évhez képest „sokkal rosszabb”, ezután mondta azt, hogy Kína 2027-ben indíthat katonai akciót Tajvan ellen.

2027-ben Hszi Csin-ping valószínűleg a negyedik ciklusába lép, és ha az előző három ciklusban nem tudott semmilyen eredményt felmutatni hivatali ideje alatt, akkor talán el kell gondolkodnia valami máson, amit eredményként vagy örökségként könyvelhet el. A kínai gazdaság jelenleg hanyatlik, az emberek nem boldogok. Ha Hszi Csin-ping nem tudja megváltoztatni a helyzetet belföldön, akkor talán erőszak alkalmazásához vagy külső válságkeltéshez akar folyamodni, hogy elterelje a figyelmet a problémákról

– vélekedett a tajvani külügyminiszter.

(Borítókép: Joseph Wu 2022. november 23-án. Fotó: Walid Berrazeg / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok