Index Vakbarát Hírportál

Megvan az ukrán belügyminiszter ideiglenes utódja

2023. január 18., szerda 15:48

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy ideiglenesen Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője fogja betölteni a belügyminiszteri tisztséget Ukrajnában.

Az ukrán kormány kinevezte Ihor Klimenkót, a nemzeti rendőrség vezetőjét megbízott belügyminiszternek – közölte Denisz Smihal miniszterelnök.

Smihal néhány órával azután jelentette be a kinevezést, hogy az előző miniszter, Denisz Monasztirszkij meghalt egy Kijev melletti helikopter-balesetben.

Elmondta, hogy Klimenkót hivatalosan a belügyminiszter-helyettesi tisztségre nevezték ki, de ideiglenesen a miniszteri feladatokat is ellátja – írja a Sky News.

Amint arról az Index is részletesen beszámoltlezuhant egy helikopter egy óvoda mellett az ukrajnai Brovari városában, Kijev közelében. Eddig 18 halottról és 29 sérültről, köztük 15 gyermekről adtak hírt. A brovari helikopterszerencsétlenségben az ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár is életét vesztette.

A tragédia okának feltárására eljárás indult. A baleset helyszínén tartott rendőrségi tájékoztatón felhívást intéztek azokhoz, akik szemtanúi voltak a szerencsétlenségnek, hogy jelentkezzenek a hatóságoknál – jelentette Anton Gerascsenko kormánytanácsadó. „Minden állampolgárt, aki rendelkezik a szükséges információkkal, arra kérünk, hogy lépjen kapcsolatba a bűnüldöző szervekkel. Minden részlet fontos lehet” – tette közzé Gerascsenko Telegramon.

A tragédia hírére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegramon fejezte ki részvétét a balesetben elhunytak családtagjainak és barátainak. Bejegyzése szerint arra utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot, hogy Ukrajna Nemzeti Rendőrségével és más illetékes szervekkel együttműködve derítsék fel a történtek körülményeit. Hozzátette, hogy jelenleg minden egység a tragédia helyszínén dolgozik.

Gyenisz, Jevhen, Jurij, a belügyminisztérium csapata (…) Ukrajna igazi hazafiai. Nyugodjanak békében! Nyugodjanak békében mindazok, akiknek életét ezen a fekete reggelen kioltották!

– fogalmazott az ukrán elnök.

(Borítókép: Denisz Smihal 2022. október 25-én. Fotó: Omer Messinger / Getty Images)

Rovatok