Index Vakbarát Hírportál

Miért mondott le most a világ egykoron legfiatalabb női kormányfője?

2023. január 19., csütörtök 15:37

Mindenkit meglepett a politikusnő váratlan bejelentése.

Mint mondta, „elfogyott a szufla”. Párttársai, az új-zélandi Munkáspárt képviselői vasárnap szavaznak utódjáról. A lépés azért is jött rosszkor, mert Új-Zélandon októberben lesznek parlamenti választások, és a most kormányzó Munkáspártnak keservesen meg kell majd dolgoznia az újraválasztásért – írja összefoglalójában a BBC.

Mint mondta, nyári szabadsága alatt gondolta végig a hogyan továbbot, és próbált meg erőt gyűjteni, hogy szívvel-lélekkel tegye továbbra is a dolgát.

Ez azonban nem sikerült, és nem szolgálná Új-Zéland érdekeit, ha továbbra is a helyemen maradnék

– mondta újságíróknak nyilatkozva.

Hivatalosan február 7-én távozik hivatalából. Munkáspárti képviselőtársainak kétharmaddal kell megválasztaniuk utódját, máskülönben a párt tagságát kell megszavaztatni. 

A most 42 éves Ardern volt a világ legfiatalabb női kormányfője, amikor 2017-ben megválasztották. Egy évvel később ő lett a második olyan miniszterelnök a világon, akinek hivatali ideje alatt született gyermeke. A legelső Benazir Bhutto egykori pakisztáni kormányfő volt 1990-ben.

Irányította a szigetországot a koronavírus-járvány alatt, a White-szigeti 2019-es vulkánkitöréskor és a christchurchi mecsetben lezajló lövöldözés is az ő miniszterelnöksége idején történt. Elismerte, hogy az elmúlt öt és fél év nagyon megterhelő volt számára, mert szinte mindvégig valamilyen krízishelyzetben kellett irányítania az országot. 

Az ellenzéki konzervatívok vezetője, Chris Luxon személyesen köszönte meg a távozó miniszterelnök eddigi tevékenységét. Az ausztrál kormányfő erősnek, értelmesnek és empatikusnak nevezte Ardernt. Hasonlóan nyilatkozott róla a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau is.

Megkopott népszerűség

Bár külföldön áradoztak róla, odahaza egyre jobban megkopott a népszerűsége. Ugyan 2020-ban lehengerlő győzelmet aratott pártjával – köszönhetően részben annak, ahogyan már a kezdetektől fogva kezelték a járványt –, azonban a legutóbbi közvélemény-kutatások a választások óta a legalacsonyabb népszerűséget mérték esetében. 

Egy tavalyi BBC-interjúban azzal indokolta népszerűsége csökkenését, hogy most fizetik meg annak árát, ahogy a kormány megvédte az embereket a Covidtól, de belejátszik ebbe a megélhetési költségek drasztikus növekedése éppúgy, mint a megugró infláció. Az élelmiszerárak 32 éve nem voltak ilyen magasak Új-Zélandon. Apasztotta a népszerűséget az emberek körében a félelem a növekvő bűnözéstől és az a tény is, hogy választási ígéreteiből a kormány jó néhány dolgot nem tudott megvalósítani, elsősorban a járvány miatt.

A The New Zealand Herald megszólaltatta Ardern aucklandi választókerületének egyik szavazóját, aki azt mondta:

azért lépett, mert nem akarta megvárni, hogy kitegyék a szűrét.

Mások viszont dicsérik állhatatosságát, kitartását. Sam Neill, a Jurassic Park ismert színésze szerint a miniszterelnököt méltatlan támadások érték az utóbbi időben.

(Borítókép: Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelenti lemondását a War Memorial Centre-ben 2023. január 19-én Napierben, Új-Zélandon. Fotó: Kerry Marshall / Getty Images)

Rovatok