Index Vakbarát Hírportál

Zászlók Kárpátalján: Ez elfogadhatatlan – kiborult a magyar kormány

2023. január 19., csütörtök 15:59

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára arra szólította fel a munkácsi kistérség helyi vezetőit, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat.

Menczer Tamás csütörtökön Facebook-oldalán közzétett bejegyezésében úgy fogalmazott: „Nem pontosan értjük, hogy a magyarellenes döntések és intézkedések hogyan segítik az Oroszország ellen vívott háborúban Ukrajnát.”

Egyúttal leszögezte: a magyarellenes döntések és cselekedetek természetesen elfogadhatatlanok, „elítéljük azt, ami történt”.

Az államtitkár azt is fontosnak nevezte, hogy „az elfogadhatatlan események” eddig a Munkácsi kistérségben történtek, nem egész Kárpátalján. Egyúttal reményének adott hangot, hogy ilyen magyarellenes intézkedésekkel „máshol nem kell szembesülnünk”.

„Felszólítjuk a helyi vezetőket, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat! – írta Menczer Tamás. Majd úgy folytatta: – Felszólítjuk Ukrajna országos vezetőit, hogy haladéktalanul tegyenek meg mindent a magyarellenes döntések visszavonásáért és a korábbi állapot helyreállításáért.”

Mint hozzátette, elvárják az ukrán vezetőktől, tegyenek meg mindet azért, hogy a háború ellenére Kárpátalján meglévő stabilitást megőrizzék. „Ha Ukrajna az Európai Unió tagja akar lenni, akkor elfogadhatatlan egy nemzeti közösség folyamatos és szisztematikus zaklatása, jogfosztása”, jelezte az államtitkár – írja az MTI.

Mint korábban elsőként megírtuk, több magyar falu és Munkács városának közintézményeiről is eltávolították a magyar nemzeti zászlókat Kárpátalján. Volt olyan település, ahol a rendőrök is részt vettek az ilyen jellegű akcióban.

Magasabb szintű jogszabályba ütközhet a rendelet

A helyiek arról számoltak be, hogy a rendőrök folyamatosan ellenőrzik, visszakerültek-e a helyükre a magyar jelképek.

Kárpátalja szerint a Munkácsi Kistérségi Tanács nem fogadott el ilyen rendeletet, ezért – amennyiben létező dokumentumról van szó – kizárólag helyi szintű lehet, emellett magasabb szintű jogszabályba ütközik.

Ukrajna törvényei eddig sem tiltották a nemzetiségek szimbólumának használatát, és eddig nem is zavarták az itt élőket, és nem sértették az érvényben lévő törvényeket sem a kitűzött magyar zászlók, amelyek így az ukrán állami zászló mellett a békés egymás mellett élést szimbolizálták – hangsúlyozta a lap.

A zászlók eltávolítása mellett a Munkácsi kistérségben több – a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) közel álló – magyar intézményvezető is kézhez kapta a felmondását. 

(Borítókép: Menczer Tamás 2022. március 23-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok