Index Vakbarát Hírportál

Ketyeg az óra Koszovóban, bármikor robbanhat a bomba

2023. január 20., péntek 09:40

Angelo Michele Ristuccia, a koszovói nemzetközi békefenntartó hadtest, a KFOR parancsnoka szerint Koszovóban jelenleg nyugodt a helyzet, de a végsőkig instabil és kiszámíthatatlan lesz számos, máig megoldatlan probléma miatt. Egy elemző szerint, ha nem születik rövid időn belül megállapodás, akár háború is lehet Koszovóban.

A NATO-tagállamok vezérkari főnökeinek közelmúltbeli találkozóján a KFOR parancsnoka kijelentette, hogy továbbra is napi rendszerességgel és elfogulatlanul látják el az ENSZ által rájuk bízott feladatokat, minden erejükkel azon vannak, hogy megőrizzék a biztonságot Koszovóban. Ha szükséges, készek bármikor közbeavatkozni – írja a Szabad Magyar Szó.

A parancsnok hozzátette, a KFOR is igyekszik hozzájárulni a Belgrád és Pristina közötti, az EU támogatásával folyó párbeszéd konszolidálásához annak érdekében, hogy előrelépést érjenek el a felek. Mindezekről a NATO fennhatósága alá tartozó békemisszió Twitter-oldalán számolt be.

A KFOR-parancsnok emellett köszönetet mondott a NATO-tagországoknak és a partnerországoknak, amiért támogatják a békefenntartó hadtestet.

A portál arról is ír, hogy Nedzmedin Spahiu elemző szerint, 

ha nem születik rövid időn belül megállapodás Belgrád és Pristina között, akkor akár háború is kitörhet Koszovóban.

Véleménye szerint a Nyugat nem vár a végtelenségig, és amennyiben nem sikerül megállapodni, hagyni fogja, hogy a két fél összecsapjon.

(Borítókép: A NATO parancsoksága alatt működő KFOR lengyel katonái járőrőznek Zvecsánban 2022. október 12-én. Fotó: Ferdi Limani / Getty Images)  

Rovatok