Index Vakbarát Hírportál

Majdnem egymillió dolláros pénzbüntetést kapott Donald Trump

2023. január 21., szombat 09:42

Egy floridai bíró csütörtökön 937 ezer dollárra büntette Donald Trump volt amerikai elnököt és egyik ügyvédjét amiatt, hogy hamis pert indítottak a 2016-os elnökválasztás állítólagos manipulálásával kapcsolatban Hillary Clinton volt külügyminiszter és mások ellen.

Az MTI tudósítása szerint Donald M. Middlebrooks kerületi bíró beadványában azt írta, hogy Donald Trump kimerítette a „bírósági rendszerrel való visszaélés” fogalmát akkor, amikor politikai célokból komolytalan pereket indított. Ezekkel szerinte Trump „aláássa a jogállamiságot, és ez egyenértékű az igazságszolgáltatás akadályoztatásával”. A 45 oldalas írásbeli ítéletben a bíró hangsúlyozta:

itt egy olyan perrel állunk szemben, amelyet soha nem lett volna szabad benyújtani, amely teljesen komolytalan volt, mind tényszerűen, mind jogilag, és amelyet rosszhiszeműen, helytelen célból indítottak.

Trumpnak a Pulitzer-díj kuratóriuma, Letitia James New York-i főügyész, nagy technológiai cégek és a CNN amerikai hírtévé ellen indított legutóbbi jogi eljárásait idézve a bíró a korábbi elnököt „ötletekben bővelkedő és kifinomult pereskedőnek” és „a bírósági eljárással való stratégiai visszaélés mesterének” nevezte, aki arra használja fel a bíróságokat, hogy „revánsot vegyen politikai ellenfelein”. 

Donald Trump annak idején arra hivatkozva perelte be Hillary Clintont, a Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltjét, hogy és más párttársai megpróbálták manipulálni a választást, amikor a később megválasztott elnököt és csapatát azzal vádolták meg, hogy Oroszország segítette őket a kampányban.  

Donald M. Middlebrooks – akit Bill Clinton elnök nevezett ki 1997-ben – tavaly szeptemberben elutasította az ügyet, és

az egész keresetet egy 200 oldalas politikai kiáltványnak nevezte, amelyben Trump nem csinált mást, mint felvázolta sérelmeit egykori ellenfeleivel szemben. 

A csütörtökön született ítélet értelmében Trumpnak és ügyvédjének, Alina Habbának a megítélt pénzbírságot ki kell fizetnie az ügy alpereseinek.

Eközben Trump visszatérhet a Twitterre

Az NBC News mindeközben arról számolt be, hogy Donald Trump a 2024-es elnökjelölti kampányra készülve visszatérhet a Twitterre és a Facebookra is. Az előbbi platformon Elon Musk már feloldotta a letiltását, az utóbbi platformnál pedig Trump kampánycsapata nemrég kérelmezte ugyanezt a Facebook anyavállalatánál, a Metánál.

Trump valószínűleg visszatér a Twitterre. A kérdés csak az, hogy hogyan és mikor. Már hetek óta arról beszél, hogy megteszi, de hát Trumpnál sose lehet tudni, hogy mit, mikor és hogyan fog csinálni 

– mondta erről az NBC-nek egy republikánus politikus.

Az NBC News a facebookos tiltás ügyéről érdeklődött eközben a Metánál is, de ők egyelőre nem kívántak nyilatkozni, pusztán annyit mondtak. a következő hetekben döntenek arról, hogy visszaengedik-e Trumpot az oldalra.

Rovatok