Index Vakbarát Hírportál

Katonaember kerülhet Csehország élére

2023. január 22., vasárnap 15:08

Két friss országos közvélemény-kutatás is azt jelzi, hogy a cseh államfőválasztás jövő hétvégi, második és döntő fordulójának győztese Petr Pavel nyugalmazott tábornok lehet.

A STEM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint – amelyet a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió hozott nyilvánosságra vasárnap – Petr Pavelre tervez szavazni a megkérdezettek 57,6 százaléka, míg Andrej Babist 34,1 százalék választja jelenleg. A választási részvétel 68 százalékos lenne a STEM szerint, ami lényegében megfelel a január 13-án és 14-én lezajlott első forduló részvételi arányának.

A közszolgálati Cseh Televízió számára a Data Collect és a Kantar CZ ügynökségek közösen készítettek felmérést, amely szerint

PETR PAVELRE A JANUÁR 27-ÉN ÉS 28-ÁN SORRA KERÜLŐ MÁSODIK FORDULÓBAN A MEGKÉRDEZETTEK 53 SZÁZALÉKA SZAVAZNA.

Ezzel szemben ellenfelére, Andrej Babisra 36 százalék voksolna. A választási részvétel nagyon magas, 82 százalékos lenne a felmérés eredménye szerint. 

A STEM felmérése azt is megmutatta, hogy a szavazók mintegy 55 százaléka tekinthető csak biztos szavazónak, 29 százalékuk még bizonytalan, míg 16 százalék nem kíván urnához járulni a második körben. A már biztos szavazók körében Petr Pavel támogatottsága 57 százalékos, míg Andrej Babisé 43 százalékos – mutatott rá elemzésében az ügynökség. Petr Pavel az első fordulóban 35,4 százaléknyi, míg Andrej Babis 34,99 százaléknyi szavazatot kapott.

Az MTI beszámolója szerint vasárnap mindkét államfőjelölt, illetve Milos Zeman jelenlegi elnök is részt vett a prágai Szent Vitus-székesegyházban a Csehországért megtartott misén, amelyet Jan Graubner bíboros, a cseh katolikus egyház feje celebrált. A prágai bíboros prédikációjában a tisztességes párharc szükségességét hangsúlyozta.

Rovatok