Index Vakbarát Hírportál

Magyar rendező is esélyes a cannes-i győzelemre

2023. január 22., vasárnap 14:05

Egy libanoni és egy amerikai filmes mellett Pálfai Károly kapott jelölést a cannes-i filmfesztivál (Cannes World Film Festival - Remember the Future) legjobb független rövidfilmrendezőjének díjára.

Pálfai Károly Cipőfűző (Bound Legs) című rövidfilmje bekerült a cannes-i filmfesztivál független rövidfilm kategóriájának shortlistjére, vagyis a közé a három alkotás közé, amely közül a díjazott ki fog kerülni. A film 2022-ben 8 fesztiválon összesen 15 első díjat nyert.

Egy hirtelen gondolattól vezérelve úgy döntöttem, hogy egy fontos társadalmi kórképről készítek egy filmes gondolati felvetést. 1 hónap alatt teljesen megvalósítottuk saját eszközökkel, a baráti társaságunk segítségével. Támogatókat, szakmai segítőket nem tudhattunk magunk mellett... Ígéretek voltak, a segítőtársak elmaradtak. Megszoktuk, így van ez a kis magyar valóságunkban. Így buddhista szanghánk magára maradt, de ahogy a kyokushin karatéban megtanultam: megyünk előre a célig! Így is lett! Ennek hála a film megvalósult

− írta szilveszteri Facebook-posztjában a rendező.

Januárban aztán folytatódott a díjeső. A film öt kategóriában lett első a South Film and Arts Academy Festivalon, a montréali Griffix fesztiválon a film Keresztúri Márton által szerzett zenéje lett díjazott, valamint a római 8 and Halffilm fesztiválon megkapta a legjobb sportfilm díját. 

(Borítókép: Arnold Jerocki / Getty Images)

Rovatok