Index Vakbarát Hírportál

Terroristaakció Szomália fővárosában, több embert megöltek a merénylők

2023. január 22., vasárnap 21:50

Robbanószerrel megpakolt autóval egy öngyilkos merénylő nekihajtott vasárnap a helyi önkormányzat központi épületének a szomáliai fővárosban, Mogadishuban – közölte az MTI szerint Mohamed Dahir, a helyi rendőrség szóvivője.

Mint mondta: a kapuban végrehajtott robbantást követően fegyveresek hatoltak be az épületbe, ahol egyebek között a mogadishui polgármester és a fővárost övező Benadir régió kormányzójának hivatala található. Legfrissebb értesülések szerint a válogatás nélkül lövöldöző szélsőségesek legalább nyolc emberrel végeztek:

két biztonsági őrt és hat civilt öltek meg.

Ezenkívül négyen megsebesültek az akcióban. A merénylet elkövetőjeként az al-Sabab terrorszervezet jelentkezett. A polgármestert és más tisztségviselőket kimenekítettek az épületből, amelyet a szélsőségesek ennek ellenére helyi idő szerint a kora délutáni órákban még támadás alatt tartottak.

A szomáliai tájékoztatási minisztérium vasárnap este közölte, hogy csaknem hatórás műveletet követően az épületbe behatolt mind a hat terroristával végeztek a különleges erők. 

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban álló al-Sabab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormány hatalmát és az iszlám radikális értelmezésen alapuló jogrendet, saríát vezessen be Szomáliában. A 2007 óta zajló harcok hozzájárultak az afrikai országot sújtó súlyos élelmiszerválsághoz is.

Rovatok