Index Vakbarát Hírportál

Felravatalozták az utolsó hawaii hercegnő koporsóját

2023. január 23., hétfő 10:59

Felravatalozták vasárnap a 96 évesen meghalt utolsó hawaii hercegnő, Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa koporsóját a Honolulu belvárosában lévő Iolani-palotában, hogy az emberek leróhassák előtte tiszteletüket.

A hercegnő koporsóját egy 165 éves koafából faragták, amely a szigeten pusztító 2021-es nagy viharban dőlt ki. A palotához érkező koporsót hagyományos siratóénekkel fogadták, majd elsorolták a hercegnő származását, és a koporsót a díszőrség tagjai vitték fel a trónterembe.

Az Iolani-palota az amerikai kontinens utolsó királyi lakhelye, a hawaii monarchia székhelye, de manapság elsősorban múzeumként szolgál. Kawananakoa volt a palota egyik fő fenntartója, évekig ő fizette például a villanyszámlákat is.

A hercegnő koporsójához járulóktól ezúttal nem követelték meg, hogy zsákot húzzanak a cipőjükre, amivel rendesen a palota állapotát védik. Helyette szőnyeget terítettek le, hogy azon vonuljanak a gyászolók. A ravatalt este nyolcig lehetett meglátogatni. Kawananakoa december 11-én hunyt el békésen Nuuanu-beli otthonában, ahol felesége, Veronica Gail Kawananakoa mindvégig mellette volt. Mint mondta a Hawaii és a népe iránti szeretetét örökké megőrzik.

Kawananakoa nem viselte rangját, de királyi vérből származott, ezért mindenki őt tartotta az utolsó hawaii hercegnőnek. A vagyonát dédapjától, James Campbell ír üzletembertől örökölte, akinek cukornádültetvényei voltak, és ő volt Hawaii egyik legnagyobb földesura. A hercegnő a rá jutó hagyatékot 215 millió dollár értékű vagyonkezelő alapban tartotta. Számos nemes ügyet támogatott adományaival. Jelentős pénzadománnyal segítette az őslakosokat, bennszülött diákok számára indított ösztöndíjprogramot.

Szenvedélyével, a versenylótenyésztéssel az évek során több mint tízmillió dollárt keresett, 2018-ban pedig felvételt nyert az American Quarter Horse hírességek csarnokába is, amelynek fenntartó szervezete kitüntette őt a „minden idők legsikeresebb női lótenyésztője” címmel. 1998-ban a Life magazin fotózásán az Iolani-palota trónján ült, a gesztust azonban sokan provokációként értelmezték, a felháborodás miatt pedig leváltották az Iolani-palota Barátai nevű szervezet elnöki tisztségéről, amelyet több mint 25 évig ő töltött be.

2017-ben, miután szélütést szenvedett, jogi csatározás kezdődött azért, hogy felügyelet alá kerüljön. 2018-ban megpróbálta biztosítani, hogy felesége örökölhesse minden személyes ingóságát és 40 millió dollárt. Három évvel később azonban egy bíró úgy döntött, hogy nem képes sem saját vagyonát kezelni, sem üzleti ügyeit irányítani. Josh Green kormányzó rendeletére pénteken félárbócra engedték a nemzeti zászlót az állami intézményekben. Szűk körű búcsúztatását hétfőn tartják a királyi mauzóleumban, a hawaii uralkodók temetkezési helyén.

(Borítókép: A 96 éves korában elhunyt Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa koporsóját viszik az Iolani-palotába 2023. január 22-én. Fotó: Marco Garcia / Reuters)

Rovatok