Index Vakbarát Hírportál

Szakadó hóban hógolyóznak az olaszországi szerzetesek

2023. január 23., hétfő 17:29

Hétfőn az umbriai Assisiben, a Szent Ferenc alapította rend közzétett egy videót arról, ahogy a szerzetesek hógolyóznak, miközben az Appenninek térségében egyhetes időjárási riasztást rendeltek el a téli hideg miatt.

Rafael atya kommentárja kíséri a felvételeket, amelyek sűrű havazásról tanúskodnak Assisi bazilikájánál. A videó megörökítette a barna csuhás szerzetesek hógolyócsatáját.

A hosszú és enyhe ősz után a tél hirtelen érkezett, vastag hótakaró fedi az Appennineket. A polgári védelem egyelőre alacsony vagy közepes szintű riasztást rendelt el Abruzzo, Molise, Emilia-Romagna, Marche, Umbria, valamint a délebbi Campania és Basilicata tartományban. Több helyen hétfőn az iskolák és a hivatalok sem nyitottak ki.

Fagy és jég miatt is kiadták a riasztást

A 2016-ban földrengés sújtotta abruzzói Amatrice polgármestere azonnali segítséget kért, mivel a még mindig romos városban

a hótakaró vastagsága elérte az egy métert.

Sienában erősen havazott, Toscana egészére fagy és jég miatt adtak ki riasztást. Az országban a rendőrség, a tűzoltóság és a polgári védelem igyekszik segíteni a hóban rekedt járművezetőknek. A Marche tartománybeli Senigalliában tetőzött a Misa folyó, heves esőzéseket és áradásokat jelentettek Campaniából is. Szintén Marchéban lezárták az A14-es autósztráda kijáratát Pesaro irányában.

Fehér sapkát öltött a nápolyi Vezúv csúcsa is. Szardínia szigetén pedig a pályák jegesedése késlelteti a repülőterek forgalmát. Havazott a Róma körüli hegyekben is, a főváros utcáit már vasárnap sóval szórták fel, de a hőmérséklet még nem süllyedt fagypont alá. Utoljára 2018 februárjában havazott az olasz fővárosban.

Az előrejelzések szerint a havazás és hideg még egy hétig eltarthat Olaszországban. A polgármesterek döntenek a fűtésre eddig vonatkozó takarékossági előírások lazításáról, de Rómában továbbra is csak napi kilenc órát lehet működtetni a fűtőtesteket. A tél megérkezése egyedül a sípályáknak kedvez: az Appenninek csúcsaira visszatért a hó, ami végre elindíthatja a szezont, miután ősz óta mostanáig egy pehely sem esett – írta az MTI.

Rovatok