Index Vakbarát Hírportál

Öt napra lezárták Phenjant

2023. január 25., szerda 06:52

Észak-Korea fővárosában, Phenjanban a hatóságok ötnapos zárlatot rendeltek el egy meg nem nevezett légúti betegség növekvő esetszámai miatt – jelentette a helyi média.

A jelentésből nem derült ki, hogy koronavírusról vagy más légúti fertőzésről van-e szó, de a város lakóinak vasárnapig otthon kell maradniuk, és naponta többször is meg kell mérniük lázukat. Azt egyelőre nem tudni, hogy más észak-koreai városokat is érint-e majd a lezárás.

Észak-Koreában 2022-ben volt a koronavírus első hulláma, de augusztusra győzelmet hirdettek a vírus felett. A The Guardian cikke arról ír, hogy a koreai rezsim soha nem erősítette meg, hogy hányan kapták el a vírust, nyilvánvalóan azért, mert nincsenek meg az eszközeik a széles körű teszteléshez – teszik hozzá.

Ehelyett naponta jelentették a lázas betegek számát, amely a nagyjából 25 milliós lakosságból közel 5 millió embert érintett. Július 29-e óta azonban nem jelentettek ilyen és ehhez hasonló eseteket. Az állami média továbbra is hírt ad a légúti megbetegedések, köztük az influenza elleni járványellenes intézkedésekről.

Kedden a KCNA koreai állami hírügynökség közölte, hogy a dél-koreai határ közelében fekvő Kaesong városában fokozták a lakossági kommunikációs kampányokat azért, „hogy minden dolgozó ember önkéntesen tartsa be a járványellenes előírásokat”.

Rovatok