Index Vakbarát Hírportál

Több mint ötven ember halt meg egy nigériai robbanásban

2023. január 26., csütörtök 13:54

Többtucatnyi szarvasmarha-tenyésztő és járókelő halt meg, és többen megsebesültek egy pokolgéprobbanás következtében Nigéria középső részének északi térségében – közölte helyi idő szerint szerdán a kormány egyik illetékese és a szarvasmarha-tenyésztők szóvivője.

Mint a szóvivő elmondta: a környéket megrázó robbanás kedden éjjel történt, amikor fulani pásztorok a marháikat Benuéből áthajtották Nasarawába, mivel Benuéban legeltetési tilalom van érvényben, és a törvénysértők állatait elkobozzák. A szóvivő szerint a robbanás legalább 54 embert azonnal megölt, de nagyon sokan meg is sérültek.

Abdullahi Sule, Nasarawa kormányzója megerősítette, hogy bombarobbanás történt, és közölte, hogy már tanácskozott a biztonsági szervekkel arról, hogy az incidens miatti feszültséget hogyan lehet kezelni. 

Az adott térségben, amelyet középső övezetnek neveznek, gyakran történnek összecsapások a fulani pásztorok és a túlnyomórészt keresztény farmerek között, amit gyakran etnikai-vallási konfliktusként írnak le.

Ugyanakkor az is konfliktusokhoz vezet, hogy egyre nagyobb területeket kell megművelni a lakosság számának növekedése és a klímaváltozás miatt, ezért a nomád marhatartók csordáinak legelőterülete egyre jobban csökken.

Rovatok