Index Vakbarát Hírportál

Két oknyomozó újságírót is bűnösnek találtak Finnországban

2023. január 27., péntek 15:03

Titkos védelmi hírszerzési információk nyilvánosságra hozatala miatt találtak bűnösnek Finnországban két oknyomozó újságírót egy 2017 decemberi cikk miatt. Az ominózus írás a hadsereg egyik hírszerző egységének működési helyeire és feladataira vonatkozott.

Az egyik legnagyobb finnországi napilap két oknyomozó újságíróját is bűnösnek találta a bíróság titkos védelmi hírszerzési információs nyilvánosságra hozatalában – adta hírül az MTI.

A helsinki kerületi bíróság közlése szerint a Helsingin Sanomat által 2017-ben megjelentetett, Finnország legtitkosabb helye című riport vezető szerzőjét pénzbüntetésre ítélték, másik munkatársát ugyancsak bűnösnek mondták ki, de rá nem szabtak ki büntetést, ugyanis szerepe csak minimális volt az ügyben.

A megjelent cikkben több olyan, a katonai hírszerzésre vonatkozó információt hoztak nyilvánosságra, amely az ország védelme érdekében titkosnak minősült. A bíróság felmentette a cikkért felelős szerkesztőt, mivel megítélése szerint nem vett részt a titkos információk felfedésében.

A pénzbírság konkrét összegét nem közölték, a Helsingin Sanomat azonban leszögezte, hogy az ítélet hatással lesz a katonai hírszerző tevékenységről szóló tudósításokra.

A 2017. december 16-i cikk utalásokat tartalmazott a hadsereg egyik hírszerző egységének működési helyére és feladataira. A cikket érő bírálatok miatt a főszerkesztő leállította a téma tervezett folytatását.

Az ügyészség eredetileg fél évtől egy évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést kért a vádlottakra. Az újságírók mind tagadták, hogy törvénysértés követtek volna el.

Rovatok