Index Vakbarát Hírportál

Korrupció és nyerészkedés miatt sorra távoznak a vezető tisztségviselők Ukrajnában

2023. január 27., péntek 17:52

Néhányat kirúgtak, egyet letartóztattak, mások lemondtak, miután korrupciós botrányba keveredtek, a háború ellenére fényűző életet éltek vagy nyerészkedni próbáltak. Az elnök letiltotta a külföldi utakat is.

Az ok vagy okozat összefüggése nem teljesen világos. Volodimir Zelenszkij megkezdte a kormányzat átalakítását, többen azonban ezt nem várták meg, és önként távoztak. Eddig egy főtanácsadó, négy miniszterhelyettes és öt regionális kormányzó búcsúzott posztjától – összegezte a BBC.

Ezzel egyidejűleg Kijev széles körű korrupcióellenes akciót hirdetett. Elsőként a regionális politikát felügyelő Kirilo Timosenko, az elnök irodavezető-helyettese mondott le, aki korábban Zelenszkij választási kampányában is fontos szerepet vállalt. Az orosz invázió óta gyakran volt a kormány szócsöve.

A háború alatt drága sportkocsikban látták – ezt a pazarló életmódot rótták fel neki az ukrán oknyomozó újságírók, Timosenko azonban cáfolta, hogy bármi rosszat tett volna.

Vjacseszlav Sapovalov védelmiminiszter-helyettes azért mondott le, mert ő felügyelte a katonai élelmiszer-ellátás túlárazott beszerzését egy viszonylag ismeretlen cégtől. A tárca ezt technikai malőrnek nevezte, és azt állította, hogy pénz nem cserélt gazdát.

A szerződés alapján – amely a Nasi grosi (A mi pénzünk) elnevezésű tényfeltáró portál birtokába került – a védelmi minisztérium 13 milliárd hrivnya, csaknem 126 milliárd forint értékben tervezett élelmiszert vásárolni a fronttól ugyan távol eső, de nehezen és veszélyes útvonalon ellátható alakulatok számára, ami csak részben indokolja a magasabb árat.

A megrendelő, a védelmi minisztérium arra hivatkozott, hogy a beszállító például a tojás árát – technikai hiba folytán – kilóban tüntette fel, holott korábban mindig darabszámban vásárolták.

Az igazságot vizsgálat fogja kideríteni.

Inog a védelmi miniszter széke

Ukrajnának most egyedülálló lehetősége nyílt arra, hogy megmutassa: merőben különbözik Oroszországtól, ahol minden pénzt tisztára mosnak – állítja az oknyomozó portál alapítója.

Ha valaki eurómilliókat akar ellopni tőlünk a háború alatt, amikor a gazdaságunk 60 százalékban az uniós segélyektől függ, azt meg kell állítanunk

nyilatkozta Jurij Nikolov a Politicónak.

A kétes szerződés miatt össztűz alá került Olekszij Reznyikov védelmi miniszter is, bár a megállapodást nem ő írta alá. Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal, a NABU azt állítja: vizsgálatát már a cikk megjelenése előtt megkezdte.

A miniszter nyilvánosan vádolta meg az újságírót a tények elferdítéséért, ugyanakkor megígérte, hogy együttműködik a vizsgálatot folytató parlamenti képviselőkkel és a bűnüldöző hatóságokkal.

Börtön vár rájuk

Nem sokkal korábban, január 21-én letartóztatták az ukrán infrastrukturális miniszterhelyettest.

Vaszil Lozinszkijt a NABU buktatta le, miután bebizonyosodott, hogy négyszázezer dollár, 140 millió forint kenőpénzt fogadott el egy túlárazott áramtermelő beszerzésének elősegítéséért.

A férfi tagadta a vádakat.

A kabinet 1,68 milliárd hrivnyát (16 milliárd forintot) különített el a tél átvészeléséhez szükséges generátorok beszerzésére azok után, hogy Oroszország tömegesen bombázta az energetikai infrastruktúra létesítményeit Ukrajna-szerte. A NABU szerint a beszerzésért felelős állami tisztviselők némi pluszpénzt akartak keresni az üzleten.

„Összejátszottak egy közvetítői csoporttal. A szerződések költségét 280 millió hrivnyával (2,7 milliárd forinttal) felduzzasztották, ami a tisztviselőknek a közvetítésért járó kenőpénz volt” – tette közzé a NABU.

A korrupt tisztviselők közül néhányan tavasszal börtönbüntetésre számíthatnak – jelentette ki David Arahamija, Zelenszkij pártjának, A Nép Szolgájának frakcióvezetője az ukrán törvényhozásban.

Néhány nappal később további tisztségviselőket menesztettek, köztük Oleszkij Szimonenko főügyészhelyettest, Ivan Lukerja közösség- és területfejlesztésiminiszter-helyettest, az ugyanezt a tisztséget betöltő Vjacseszlav Negodát, Vitalij Muzicsenko szociálpolitikai miniszterhelyettest, továbbá Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Kijev, Szumi és Herszon regionális kormányzóját.

A korrupció nem ismeretlen Ukrajnában

A felelősségre vonás és az igazságszolgáltatás alól nincs kibúvó – mondta az elnöki főtanácsadó. Mihajlo Podoljak szerint Zelenszkij egy „kulcsfontosságú közkövetelésre” reagált.

Az elnök haladéktalanul megtiltotta az állami tisztviselőknek, hogy elhagyják az országot, kivéve ha engedélyezett szolgálati úton járnak.

A tisztviselők többé nem utazhatnak külföldre nyaralni vagy bármilyen más, nem kormányzati céllal

közölte Zelenszkij.

Ukrajnát tavalyelőtt, 2021-ben a korrupt államok rangsorában a 180 ország közül a 122. helyre sorolta a Transparency International. A korrupció visszaszorítása Brüsszel egyik legfontosabb uniós csatlakozási feltétele.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. december 21-én. Fotó: Ting Shen / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok