Index Vakbarát Hírportál

Vitályos Eszter: A zsidóság vesztesége az egész világ vesztesége

2023. január 27., péntek 19:04

A szörnyű veszteség egész Európáé, az egész világé, a magyar zsidóságot ért veszteség pedig az egész nemzet örök vesztesége − mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, amelyet a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezett Budapesten.

Vitályos Eszter felidézte: hetvennyolc éve szabadították fel a nácizmus szimbólumává vált lágert, Auschwitz-Birkenaut, ahol minden harmadik áldozat magyar volt.    

Magyarország tanult a múltból, a magyar kormány zéró toleranciát tanúsít az antiszemitizmussal szemben. Itthon és a nagyvilágban is elkötelezetten és következetesen kiáll ezen alapértékek mellett – hangsúlyozta, rámutatva: ma Magyarországon biztonságban élhetnek együtt zsidó és nem zsidó magyarok, ma Magyarországon „együtt tervezzük a jövőnket”.    

A gonosz újra és újra hatalomra akar törni felettünk − figyelmeztetett −, ezért felmérhetetlen minden ember személyes felelőssége, kiállása.

Ma azért fohászkodom, hogy a holokauszt emberségre, bátorságra, igazságra tanítson minket

− mondta.

Grósz Andor, a Holokauszt Közalapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: 2005 óta, amióta az ENSZ Közgyűlése a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét, minden évben összejövünk, hogy lerójuk kegyeletünket a sokmilliónyi ártatlan áldozat előtt, akiket meggyaláztak, megkínoztak, megszégyenítettek, és akik többségét brutálisan meggyilkolták.

Hangsúlyozta: nincs az az időtávlat, amely felfoghatóvá teszi a vészkorszak szörnyűségeinek emlékét, a kíméletlen erőszakot, az áldozatok szenvedését, kiszolgáltatottságát. „Felfoghatatlan a kegyetlen megszállottság, amelynek legfőbb célja egy nép mindenáron történő, teljes kiirtása volt” − hangsúlyozta, hozzátéve: a zsidók tragédiája mellett nem szabad megfeledkezni a cigány honfitársainkat ért megpróbáltatásokról sem, hiszen a vészkorszak nemcsak hatmillió zsidó, de több tízezer roma áldozattal is járt.    

Grósz Andor fontosnak nevezte, hogy ne csak áldozatként tekintsünk az elhunytakra, „ne hagyjuk, hogy a náci vérengzők és csatlósaik határozzák meg, kik voltak ők, ehelyett gondoljunk rájuk úgy, mint akik életükben valóban voltak”.       

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam nagykövete elmondta, az emberiség történelmének legsötétebb fejezetében elhunyt hatmillió áldozat között csaknem 600 ezer magyar volt.    

A mai olyan nap, amikor hangosan fel kell szólalnunk mindazok ellen, akik bagatellizálják vagy tagadják a holokausztot − mondta. Hozzátette: a mérhetetlen gyűlölet egy egész generáció lelkét szennyezte be, mégis, mind a mai napig vannak olyan emberek, akik nem is tudnak a holokausztról, és világszerte aggasztóan kevés a holokausztismeret.       

António Guterres, az ENSZ főtitkára videóüzenetében arról beszélt, hatmillió gyermekre, nőre, férfira emlékezünk ma, akiknek elvették az életét, akiket megfosztottak a jövőjüktől. Úgy vélekedett, a holokauszt nem volt elkerülhetetlen, „ahogy egyetlen népirtás sem az”. Szerinte a nácik azért tudtak ilyen kegyetlenül fellépni a zsidóság ellen, mert kevesen szólaltak fel a népirtás ellen, mert „fülsiketítő csend volt”. Ma szókimondóbbnak kell lennünk – mondta a főtitkár, aki szerint nem feledhetjük a holokausztot, és másoknak sem engedhetjük, hogy elfeledkezzenek róla, vagy tagadják azt. Ma és mindig meg kell védeni az emberi méltóságot és az emberi jogokat – hangoztatta.    

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb náci haláltábor.

Rovatok