Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt: a cseh elnökválasztáson alulmaradt Orbán Viktor szövetségese

2023. január 28., szombat 16:04

Csehországban hagyományosan kétnaposak az elnökválasztások. Szombaton 14 órakor zártak a szavazóhelyiségek. 98 százalékos feldolgozottságnál bátran kijelenthető, hogy Petr Pavel nyugalmazott tábornok lesz az új cseh államfő.

A cseh statisztikai hivatal szerint Petr Pavelre 58 százalék, míg ellenfelére, Andrej Babis volt kormányfőre csak 42 százalék szavazott. A szavazást azért tartották, mert a jelenlegi államfőnek, Milos Zemannak március elején lejár a második mandátuma, és harmadik ciklusra nincs törvényi lehetőség.

Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött - jelentette ki Petr Pavel első sajtótájékoztatóján a prágai Karlínban. "Kész vagyok szolgálni ezeket az értékeket annak érdekében, hogy visszatérjenek a Hradzsinba és egész cseh társadalomba" - mondta a sajtó képviselői előtt Petr Pavel.

A választások iránti érdeklődés magas volt, mint kiderült a szombati részvétel elérte a 70 százalékot, ami új rekord. Már pénteken, a voksolás első napján is átlagban 40 és 50 százalék között mozgott a részvétel, sőt számos helyen az ötven százalékot is meghaladta – derült ki a cseh statisztikai hivatal kimutatásából.

Öt éve a második körben 66,6 százalékos volt a részvétel, két hete, az idei első fordulóban a választók 68,24 százaléka járult az urnákhoz. A szombati prágai sajtó arra számít, hogy a részvétel a két héttel ezelőtti arányokat is meghaladja.

Nagy csata volt már az első fordulóban is

Az első forduló esélyese volt még Pavel és Babis mellett Danuse Nerudová, a brnói egyetem korábbi rektora, az alapvetően a nyugdíjrendszer átalakításával kampányoló közgazdász. Veresége után felszólította szavazóit, hogy a második körben Pavelt támogassák. 

A harc végül Petr Pavel és Andrej Babis között dőlt el. Utóbbi volt cseh miniszterelnök, az ország legbefolyásosabb üzletembere, akit  nemrég mentett fel a bíróság a Gólyafészek-ügyben, amelyben azzal gyanúsították, hogy több mint egy évtizede, a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió cseh koronás (825,5 millió forint) európai uniós támogatást. Babis egyébként – a lengyel vezetés mellett – Orbán Viktor egyik legmegbízhatóbb kelet-európai szövetségese volt. A legfelső magyar–lengyel viszony ugyanakkor gyakorlatilag befagyott Magyarország Oroszországgal kapcsolatos politikája miatt.

Babis legfőbb kihívója Petr Pavel nyugalmazott tábornok és korábbi vezérkari főnök, aki bár Václav Havel egykori partnereinek támogatását élvezi, kiderült róla, hogy

A CSEHSZLOVÁK KOMMUNISTA PÁRTNAK VOLT TAGJA, EMELLETT A TITKOSSZOLGÁLATNAK IS DOLGOZOTT.

Az általa képviselt irányvonal azonban, úgy tűnik, elfogadhatóbb jelenleg a csehek többsége számára, mint a Babis képviselte jobboldali értékek.

(Borítókép: Andrej Babis 2023. január 27-én. Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters)

Rovatok