Index Vakbarát Hírportál

Mérgelődnek a meteorológusok Elon Musk műholdjai miatt

2023. január 28., szombat 06:04

Több holland meteorológus is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Elon Musk, a Tesla és a Twitter vezérigazgatója túl gyors ütemben bővíti a Starlink névre hallgató műholdhálózatát.

A holland NL Times beszámolója szerint a félelmet az okozza, hogy a naponta bővülő hálózat megzavarja a műholdas méréseket, melyek nélkülözhetetlenek a pontos időjárás-előrejelzésekhez.

A Starlink flottája több mint 4000 műholdból áll, ezek gyors, vezeték nélküli internetkapcsolatot képesek biztosítani a Föld bármely pontján.

A műholdak egy Starlink-antennán keresztül kapcsolódnak a földi felhasználókhoz, és 500-1500 kilométeres magasságban lebegnek a bolygó felett.

A meteorológusok sem vitatják, hogy a műholdaknak hatalmas jelentőségük van abban, hogy oda is elvitték az internetet, ahova egyébként lehetetlen lett volna, de sok zavart is okoznak.

Ad Stoffelen, a holland meteorológiai szolgálat munkatársa arról beszélt, hogy a Starlink-antennából érkező jel gyakran látható az időjárási térképeken, egyfajta fényes pontként. A szakember hozzátette, hogy a méréseikből lehet, hogy ki kell zárni a Starlink-antennával rendelkező helyeket. 

Ezeket az aggályokat az Egyesült Államokban is felvetették a meteorológusok a Denverben tartott éves nemzetközi konferencián. Többen ugyanis attól tartanak, hogy a problémák súlyosbodni fognak az egyre gyorsabban szaporodó műholdas hálózat telepítésével.

Elon Musk és a Starlink egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

(Borítókép: Starlink-műholdak 2020. április 21-én Angliából nézve. Fotó: Ian Forsyth / Getty Images)

Rovatok