Index Vakbarát Hírportál

Több milliárd dolláros energetikai megállapodást írt alá az olasz miniszterelnök

2023. január 28., szombat 17:48

Egy kormánydelegáció keretében Líbiába utazott szombaton Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, ahol földgázfejlesztési megállapodást írtak alá a résztvevők.

Líbiában tárgyalt szombaton Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, ahol egy nyolcmilliárd dolláros földgázfejlesztési megállapodást is aláírtak a tárgyaláson részt vevő felek – számolt be az MTI.

Az olasz kormányfő a külügy- és belügyminisztere társaságában érkezett Tripoliba, ahol a delegációt Abdulhamid Mohammed Dbeibah, a nemzetközileg elismert líbiai kormány ügyvezető miniszterelnöke fogadta.

A találkozón Giorgia Meloni elmondta, hogy Olaszország szeretné fokozni jelenlétét az észak-afrikai térségben. Hangsúlyozta, hogy nem „kizsákmányoló” szerepre törekszik a régióban, hanem szeretné támogatni az afrikai államokat abban, hogy fejlődjenek és gazdagodjanak.

A kormányfő jelenlétében írta alá az ENI olasz állami energiavállalat és a líbiai nemzeti olajvállalat (NOC) vezetője azt a megállapodást, amelynek értelmében nyolcmilliárd dollár értékben fognak fejleszteni két líbiai tengeri földgázmezőt.

Az ENI tájékoztatása szerint 2026-tól indulhat meg a gázkitermelés a szóban forgó líbiai mezőkön. A fejlesztés eredményeként növelni akarják a líbiai piacra és az európai exportra szánt kitermelést is.

Meloni az aláírás alkalmából azt mondta, a megállapodás nagyon fontos és történelmi jelentőségű, mert hozzájárul Európa energiaforrásainak biztosításához. Líbia egyértelműen Olaszország stratégiai fontosságú gazdasági partnere – tette hozzá.

Rovatok