Index Vakbarát Hírportál

Megszüntetik a koronavírusosok karanténkötelezettségét Franciaországban

2023. január 29., vasárnap 21:44

Franciaországban a kedvezőbb járványügyi adatok miatt február 1-jétől megszűnnek a Covid-korlátozások. Korábban a koronavírusosoknak regisztrálniuk kellett magukat egy központi nyilvántartásba, a kontaktszemélyekre tesztkötelezettség vonatkozott, és minden Covid–19-pozitívnak a tünetes időszakban el kellett különítenie magát.

Mint megírtuk, Franciaországban november végén kapott új erőre a koronavírus-járvány, akkor 48 629 új fertőzöttel a kilencedik járványhullám érte el az országot, közülük akkor 4500-an szorultak kórházi ápolásra, december végére már 25 ezer koronavírusos szorult egészségügyi ellátásra. 

Az év eleje óta azonban jelentősen javult az egészségügyi helyzet, jelenleg kevesebb mint 16 ezer fertőzöttet ápolnak kórházban. Emiatt az egészségügyi minisztérium a korlátozások enyhítése mellett döntött, amiről közleményt adtak ki. 

A hivatalos közlönyben megjelent rendelet szerint a pozitív Covid–19-tesztet produkálók eddigi automatikus elkülönülési kötelezettsége megszűnik, a kontaktszemélyeknek pedig ezentúl nem kötelező tesztelniük magukat, de továbbra is „erősen ajánlott”.

A pozitív teszteredmény központi nyilvántartásban való regisztrálása sem kötelező mostantól, a fertőzöttnek ezentúl ehhez előzetes beleegyezését kell adnia. A tájékoztatás szerint a nyilvántartás várhatóan június végén megszűnik.

A betegszabadság sem jár automatikusan

Ezen kötelezettség megszűnésével a pozitív tesztet produkálónak ezentúl nem jár automatikusan betegszabadság, beleértve az otthoni munkavégzésben alkalmazottakat is. Mind ez idáig elégséges volt egy pozitív Covid–19-teszt eredményének feltöltése a betegbiztosító internetes oldalára ahhoz, hogy a munkavállaló betegszabadságra jogosuljon.

A könnyített betegszabadság igénylését a kormány többször is meghosszabbította, de a társadalombiztosítás 2023-as költségvetésében már az szerepel, hogy az intézkedés legkésőbb az év vége előtt megszűnik. A kormány a hivatalos közlemény szerint február 1-ben jelölte meg ennek dátumát. A betegbiztosító szerdától a kontaktszemélyek nyomon követését is megszünteti – írja az MTI.

A Kínából érkezőktől még kérnek tesztet

A Kínából érkezőket ellenőrző intézkedéseket a kormány meghosszabbította február 15-ig. Január 1. óta minden 11 évnél idősebb, Kínából Franciaországba repülőgépen beutazónak egy 48 óránál nem régebbi negatív Covid–19-tesztet kötelező bemutatni az induláskor. A beutazókat az érkezéskor is tesztelik a francia repülőtereken, és pozitív teszt esetén karanténkötelezettség érvényes rájuk. A Kínából érkező repülőjáratokon a 6 évesnél idősebb utasok számára a maszkviselés is kötelező.

Rovatok