Index Vakbarát Hírportál

Elnézést kért a bányavállalat, miután elveszített egy radioaktív kapszulát Ausztráliában

2023. január 30., hétfő 15:34

A Rio Tinto brit–ausztrál bányavállalat elnézést kért hétfőn, amiért szállítás közben elveszített egy rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát – amelyet azóta sem találtak meg.

Az MTI beszámolója szerint a vállalat Nyugat-Ausztráliában vesztette el az apró – csupán 8 milliméter átmérőjű és 6 milliméter magas –, ám az emberi szervezetre roppant veszélyes cézium-137 izotópot tároló kapszulát.

 Az eszköz egy nagyobb berendezés alkatrésze, és szállítás közben,

még január 10. és január 16. között veszett nyoma a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő 1400 kilométeres úton.

A Rio Tinto minderről csak január 25-én értesítette Nyugat-Ausztrália állam katasztrófavédelmi hatóságát, amely két nappal később, múlt hét pénteken jelentette be a kapszula eltűnését

Noha a hatóságok és a mentőegységek megkezdték az érintett útvonal átfésülését, a radioaktív eszköz felkutatására alkalmas felszerelés hiányában a szövetségi kormánytól és más ausztrál államoktól is segítséget kértek. Egyúttal arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a kapszula az arra közlekedő járművek gumiabroncsaiban is megtapadhatott.

Simon Trott, a bányavállalat vezérigazgatója hétfőn nyilvánosan elnézést kért a radioaktív kapszula „közriadalmat kiváltó elvesztése miatt”. Közölte, hogy az eset körülményeinek tisztázására belső vizsgálatot is elrendeltek az illetékes hatóságokkal együttműködve, továbbá hogy a készülék szállításával megbízott vállalkozó rendelkezik a szükséges képesítéssel.

A cézium-137-es izotóp az egyik legveszélyesebb radioaktív anyagnak számít.

Az Ausztráliában eltűnt, általában sugárzásmérők kalibrálásához használt kerámiakapszula veszélyes mennyiségű, óránként 10 röntgengép sugárzásának megfelelő radioaktív sugárzást bocsát ki magából. Súlyosan rákkeltő, életveszélyes izotóp.

A Rio Tinto nevéhez több botrány is kötődik az utóbbi évekből. Volt példa arra, hogy több tízezer éves régészeti leleteket tettek tönkre Ausztráliában, Európában pedig Szerbiában okoztak botrányt, amikor egy lítiumbányát akartak megnyitni az ország nyugati részén fekvő Loznica közelében (az erre vonatkozó engedélyüket azóta visszavonta a szerb kormány, és legutóbb a szerb miniszterelnök azt mondta: nem lát esélyt arra, hogy megnyissák a bányát). 

Rovatok