Index Vakbarát Hírportál

Gyöngyházfényű felhők jelentek meg Skócia felett

2023. január 31., kedd 19:02

Különleges gyöngyházfényű felhőt fotóztak Skóciában, amely nem mindennapi légköroptikai jelenség. Kialakulásához extrém hidegre van szükség, ezért nem sok esély van arra, hogy Magyarországon ilyen felhővel találkozzunk.

Ritka gyöngyházfényű felhőket fotóztak a hétvégén Skóciában, amelyek a sarkvidékek feletti rendkívül hideg levegőben szoktak kialakulni, általában mínusz 75-80 fok kell hozzá. A gyöngyházfényű vagy sarki sztratoszférikus felhőkként is ismert képződményeket alkonyatkor vagy pirkadatkor lehet megfigyelni. Nevüket a bennük lévő apró jégkristályokon megtörő napfény irizáló pasztellszíneiről kapták – írja a The Guardian.

A PSC felhőcsalád (Polar Stracospheric Cloud) egyik tagja, és igen apró, 10 μm átmérőjű jégkristályok alkotják. Furcsán hangozhat, de a jelenség sok titka közül a hihetetlen színvilág magyarázható meg a legegyszerűbben:

a milliónyi apró jégkristályon a Nap fehér fénye elhajlást szenved, és színeire bomlik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat beszámolója szerint általában csak Kanada, Skandinávia és Oroszország fölött van telente elég hideg ahhoz a sztratoszférában is, hogy 18-50 kilométeres magasságban a meglévő kevés nedvesség jégkristályokká fagyva felhőket hozzon létre. Skóciában ez a jelenség jóval ritkább, de ha a sarkvidéki eredetű hideg légtömegek utat találnak a Brit-szigetek felé (mint most), akkor az Egyesült Királyság északi részein is észlelhetők gyöngyházfényű felhők.

Arra, hogy Magyarországon ilyen felhővel találkozzunk, nem sok esély van.

Rovatok