Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar iskolának üzent Hszi Csin-ping

2023. február 1., szerda 09:05

Első olvasatra meglepő lehet, de valóban egy magyarországi iskolának küldött üzenetet Hszi Csin-ping kínai elnök. Levelében arra bátorította a magyar fiatalokat, hogy tanuljanak többet Kínáról.

Hszi Csin-ping kínai elnök a közelmúltban levélben fordult a magyarországi MagyarKínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjaihoz, amelyben arra bátorította a magyar fiatalokat, hogy tanuljanak többet Kínáról, és legyenek a kínaimagyar barátság fejlesztésének nagykövetei – olvasható a kínai kormányzati portálon megjelent közleményben.

Az üzenet egy válaszlevél, mint a kínai vezető rámutatott, a feleségével együtt örömmel vették, hogy 2023-ban, a kínai horoszkóp szerint a vízi Nyúl évében köszöntötték őket a magyar iskolából. A kínai újévet vagy más néven holdújévet január 22-én, az első újholddal kezdik ünnepelni; az ünnepség február 9-én ér véget.

Hszi Csin-ping levelében arról is ír, hogy még mindig emlékszik a 2009-es magyarországi látogatására, amikor az oktatási intézményben is járt.

Elismerésemet fejezem ki Önöknek a kínai nyelv tanulása iránti hosszú távú elkötelezettségükért, valamint a kínai–magyar barátsághoz való hozzájárulásért

– fogalmazott levelében a kínai elnök.

Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy Kína és Magyarország egyaránt hosszú történelemmel és nagyszerű kultúrával rendelkezik, népeik pedig hagyományosan baráti viszonyban állnak egymással, és ez csak egyre szorosabbá válik.

Remélem, hogy érettségi után Kínában tanulnak majd, és egyre több magyar fiatal szereti majd a kínai nyelvet, hogy Kínába látogassanak, többet tudjanak meg a mai Kínáról, annak történelméről és kultúrájáról, és igyekeznek majd a kínai–magyar barátság fejlesztésének nagyköveteivé válni

– zárta levelét Hszi Csin-ping.

A Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2004 szeptemberében kezdte meg működését a Kínai Népköztársaság és Magyarország szakminisztériumainak megállapodása nyomán Budapest XV. kerületében. Az intézmény fenntartója az OMSZI Nonprofit Kft lett. Az intézmény neve 2016. szeptember 1-től lett Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium.

(Borítókép: Feng Li / Getty Images)

Rovatok