Index Vakbarát Hírportál

Arnold Schwarzenegger is ott lesz a nemzetközi klímacsúcson

2023. február 2., csütörtök 14:44

Arnold Schwarzenegger amerikai színész, volt republikánus párti kaliforniai kormányzó a májusban esedékes bécsi nemzetközi klímacsúcs (Austrian World Summit) díszvendége lesz – közölték a szervezők.

A nemzetközi eseményt évekkel ezelőtt Schwarzenegger saját klímavédelmi egyesülete, a Schwarzenegger Climate Initiative kezdeményezte az éghajlatváltozás elleni nemzetközi összefogás érdekében.

„Fel kell hagynunk azzal, hogy állandóan csak arról beszélünk, mi vesztenivalónk van. Sokkal inkább arról kéne párbeszédet kezdeményezni, hogy milyen megoldások állnak még rendelkezésre. Pontosan ezt tesszük majd az idei bécsi nemzetközi klímacsúcson” – közölte Schwarzenegger.

Mindegyikünkben több erő rejlik, mint gondolnánk, közös erővel pedig véget vethetünk a környezetszennyezésnek, és tiszta jövőt építhetünk ki a következő nemzedéknek

– tette hozzá.

A hetedik alkalommal megrendezett klímacsúcs a „Miénk a hatalom” mottót viseli, utalva ezzel a jelenleg fennálló geopolitikai helyzetre és az Ukrajna ellen indított orosz háború következményeinek nagymértékű hatására a klímavédelemre. Emellett olyan célorientált megközelítésekről lesz szó, mint a fenntartható gazdaság, a zöldépítészet vagy a klíma- és környezetbarát várostervezés.

Monika Langthaler, a bécsi székhelyű Schwarzenegger Climate Initiative és a nemzetközi világcsúcs igazgatója hangsúlyozta, hogy tavaly már felismerték, hogy az embereket érdeklik a sikeres projektek és együttműködések, így szeretnének ebbe az irányba haladni.

„Ahelyett hogy azt mondjuk, mit kéne tennünk vagy hogy kinek kéne ezt vagy azt meglépnie, azt szeretnénk hallani, hogy már elkezdtük vagy hogy hozzálátunk” – tisztázta az igazgató.

A 2017 óta évente megrendezett bécsi klímacsúcson részt vesz többek között Alexander Van der Bellen osztrák elnök, a kormány képviseletében pedig Leonore Gewessler klímaügyi és környezetvédelmi miniszter lesz jelen.

(Borítókép: Arnold Schwarzenegger 2022. szeptember 29-én. Fotó: Vito Corleone / SOPA Images / LightRocket via Getty Images)

Rovatok