Index Vakbarát Hírportál

Magyar állami kitüntetést kapott a bahreini külügyminiszter

2023. február 2., csütörtök 11:44

A magyar miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki szerdán a bahreini külügyminisztert, aki Novák Katalin köztársasági elnök külföldi látogatása miatt Szijjártó Pétertől vette át az elismerést.

Abdullatif bin Rasid al-Zajáni „a koronavírus-világjárvánnyal szembeni magyarországi védekezés megszervezéséhez nyújtott támogatása elismeréseként” vehette át a Magyar Érdemrend középkeresztjét – derül ki a szerdán közzétett Magyar Közlönyből.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán részletesen is megindokolta, hogy a bahreini tárcavezető milyen cselekedetével érdemelte ki az elismerést. Tájékoztatása szerint al-Zajáni közbenjárásának köszönhető az, hogy Magyarország hozzájuthatott a kínai vakcina felhasználásának addigi teljes dokumentációjához, amivel Szijjártó elmondása szerint „mi is előrébb tudtunk lépni az oltási kampányban” a pandémia kellős közepén.

„Bajban ismerszik meg az igaz barát, és a koronavírus-járvány idején valamennyien bajban voltunk. Pontosan emlékszünk rá, hogy az Európai Bizottság olyan megállapodást kötött az oltóanyaggyártókkal, amelyek ellehetetlenítették a tagállamok egyenkénti tárgyalását nyugati vakcinák vásárlásáról. A beszerzés ezután nemcsak lassan ment, hanem átláthatatlanul is” – fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint a bahreini külügyminiszter segítsége nélkül emberek tízezreinek, százezreinek az élete maradt volna veszélyben Magyarországon. A magyar külügyminiszter emlékeztetett, hogy a vakcinák beszerzési folyamatában hazánk Kelet felé is fordult, Bahrein pedig együttműködő partnernek bizonyult.

Keletre fordultunk, azonban ezen oltások felhasználását megelőzően visszaigazolásra volt szükségünk arról, hogy a vakcinák hatékonyak, és megmentik az emberek életét. Bahrein ekkor már előttünk járt, és elkezdték használni a kínai Sinopharmot, amit mi is be tudtunk szerezni

– írta Szijjártó Péter.

Rovatok