Index Vakbarát Hírportál

Sikerült túljutnia Európának a földgázellátási válság nehezén?

2023. február 2., csütörtök 07:21

Európa túljutott a földgázellátási válság legnehezebb időszakán, és a meghozott intézkedéseknek köszönhetően elkerülte a legrosszabb ellátási forgatókönyvek megvalósulását – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban bemutatott szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a tanulmányban közölte: megítélése szerint a cseppfolyósított földgázból (LNG) hozzáférhetővé vált rekordmennyiség és a tározók telítettsége azt jelenti, hogy Európa idén az orosz földgázszállítások esetleges teljes leállásával járó hatásoknak is képes lenne ellenállni. 

A bőséges LNG-beáramlás, a kereslet visszaesése és az enyhe tél révén sikerült elkerülni a földgázellátás kényszerű adagolását, és mindez már tavaly enyhítette a földgázpiaci feszültségeket – áll a Fitch elemzésében.

A cég adatai szerint a földgázárak tavalyi meredek emelkedése tíz százaléknál nagyobb mértékben csökkentette 2022-ben az európai keresletet, de az átlagon belül jelentősek voltak az eltérések: Olaszországban 7, Németországban 14 százalékkal esett vissza a földgázkereslet.

A csökkenés nagy része az ipari szektorokban jelentkezett: az ipar földgázigénye Németországban 21 százalékkal, Magyarországon 47 százalékkal esett tavaly a 2019–2021-es időszak átlagához mérve – áll a tanulmányban.

A Fitch elemzői összességében azzal számolnak, hogy az európai gazdaságok földgázigénye az idén 15 százalékkal lesz kisebb, mint 2021-ben. A cseppfolyósított földgáznak a tanulmány szerint továbbra is kulcsfontosságú szerepe lesz a gyors ütemben csökkenő orosz ellátás helyettesítésében.

A hitelminősítő adatai alapján az Európai Unió LNG-importja tavaly 51 százalékkal 120 milliárd köbméterre emelkedett, és a cég jelenlegi előrejelzése szerint idén 29 százalékkal 155 milliárd köbméterre emelkedik tovább. Úgy vélik, a globális LNG-piaci helyzet az idén feszes lesz, és ehhez a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt kínai korlátozások feloldása is hozzájárul. A hitelminősítő azonban azzal számol, hogy Európának még ebben a helyzetben is elégséges mennyiségű cseppfolyósított földgáz áll rendelkezésére 2023-ban.

Az időjárás továbbra is jelentős szerepet játszik a földgázkeresletben, és nincs garancia egy újabb enyhe télre, de az európai földgáztározók várhatóan olyan telítettségi szinten hagyják maguk mögött az idei telet, ami lehetővé teszi a nyári visszatöltéshez szükséges beszerzések csökkentését – áll a Fitch elemzésében.

Az Európai Unió a 2022-es évet 85 milliárd köbméternyi tárolt földgáztartalékkal zárta; ez 58 százalékkal volt magasabb a 2021 végén mért mennyiségnél – áll a tanulmányban.

A Fitch Ratings megjegyezte: mindez azt jelenti, hogy az uniós szinten meghozott intézkedések – köztük a kereslet kiigazítása és az alternatív földgázforrások bevonása – nem csupán az orosz import komoly mértékű visszaesését ellentételezték, de még a tárolt földgázmennyiséget is növelni tudták.

(Borítókép: Ashley Cooper / Construction Photography / Avalon / Getty Images)

Rovatok