Index Vakbarát Hírportál

Áldatlan állapotok uralkodnak Afrika egyik legfejlettebb államában

2023. február 3., péntek 19:13

A napi akár tízórás áramszünet mellett számos dél-afrikai háztartásban szünetel a vízellátás, sőt a szennyvízelvezetés is – közölték pénteken hivatalosan.

Az ország legnépesebb városaiban, Johannesburgban és Pretoriában éppen azért nincs vízszolgáltatás, mert az áramkimaradás miatt nem üzemelnek a víztározók szivattyúi – erősítette meg a Rand Water cég.

A háztartások arra kényszerülnek, hogy folyamatosan figyeljék az ütemezett áramkimaradások menetrendjét, amelyet a szolgáltató közöl.

A helyzetet – valamint a tehetetlen politikát és a korrupciót – bíráló e heti tüntetés egyik résztvevője, Thomas Mabasa vasúti dolgozó az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy ő a munkahelyén zuhanyozik, de a gyerekei tisztálkodás nélkül kénytelenek iskolába menni. Néha éjszaka kell őket felébreszteni zuhanyozni, amikor éppen van víz.

Afrika legjobban iparosodott gazdaságát az elmúlt évben rekordméretű áramszünetek bénították meg, és a nyakig eladósodott Eskom állami áramszolgáltató problémái csak súlyosbodtak. Az ország áramszükségletének mintegy 90 százalékát – elsősorban elavult szénerőműiből – fedező vállalat évek óta küzd, hogy eleget tegyen az igényeknek.

Wisane Mavasa, a vízügyi és közegészségügyi minisztérium szóvivője elismerte, hogy „az energiaválság befolyással van a vízügyi infrastruktúrára”. Az áramszünetek miatti rendszeres újraindítás szintén rongálja a berendezéseket – tette hozzá.

Pretoriában az egyik kórházban a múlt hét végén két napig nem volt vízszolgáltatás.

A turisták által sűrűn látogatott Fokvárosban a nyári szezon közepén több strandot le kellett zárni, mert a víztisztító berendezések nem működtek, ezért a csatornázási művek a tengerbe vezette a szennyvizet.

Az ország délkeleti részén átsöprő hőhullám miatt pedig a hatóságok fejadagokat szabtak ki az ivóvízre. Dewald van Niekerk, az Északnyugati Egyetem Afrikai Katasztrófakutató Központjának vezetője szerint ez a helyzet gyakoribb is lehet majd, ha nem oldják meg az energetikai és infrastrukturális gondokat, mert a következő években az El Nino éghajlati jelenség miatt „extrém szárazság” várható Dél-Afrikában – írja az MTI.

Rovatok