Index Vakbarát Hírportál

Holtan találták a mormotát, akinek jeleznie kellett volna a tavasz eljövetelét Kanadában

2023. február 3., péntek 15:01

Meghatározhatatlan a tavasz eljövetelének időpontja Québec északi részén, miután a rágcsálót holtan találták az odújában.

Minden évben február 2. a mormota napja, amikor azt figyelik, kidugja–e az orrát az odújából, és látja-e a saját árnyékát, mert ebből kiderülhet, meddig tart a tél.

Egy kanadai mormota azonban másfajta árnyékot vetett a mormota napjára, ugyanis alig néhány órával azelőtt, hogy meg kellett volna jósolnia a tavasz érkezését, Fred la Marmotte-ot holtan találták.

A mormota nem mutatott életjeleket, amikor a québeci Val-d’Espoirban minden évben február 2-án megrendezett hagyomány szervezője megpróbálta felébreszteni téli álmából – jelentette a The Guardian.

Ha Fred meglátta volna az árnyékát, gyorsan visszabújt volna az odújába, ami további hat hét tél előjele. Ha nincs árnyék, Fred a föld felett marad, ami korai tavaszt jelezne. De mintegy 40 perces ünneplés, éneklés és tánc után a szervező Roberto Blondin közölte a várakozó nézőkkel, hogy Fred elhunyt. Hozzátette, hogy szerinte a mormota késő ősszel vagy december elején halt meg, kilencévesen.

A hírtől nem megriadva egy mormotasapkát viselő gyermeket hívtak fel a színpadra, aki egy plüss játék mormotát adott át a szervezőnek, és megkérdezte a jóslatát. A szervező hosszú telet jósolt.

Rovatok