Index Vakbarát Hírportál

Istenkáromlónak vélik a Wikipédiát, betilthatják egy országban

2023. február 3., péntek 18:17

Pakisztán kilátásba helyezte, hogy betiltja a területén a Wikipédiát, ha egy általa „istenkáromlónak” ítélt tartalmat az internetes interaktív enciklopédia nem von vissza péntekig.

A muzulmán országban, ahol az istenkáromlás rendkívül kényes kérdés, hasonló okból korábban már blokkolták a hozzáférést a Facebook és a YouTube közösségi portálokhoz.

A Pakisztáni Távközlési Hatóság (PTA) szerdán közölte: péntekig adott határidőt a Wikipédiának, hogy visszavonja a kérdéses tartalmat. Addig az országban korlátozzák a hozzáférést a Wikipédiához – közölte a PTA.

A Wikipédia egyes oldalait már korábban is cenzúrázták Pakisztánban. A szólásszabadság védelmezői régóta bírálják a különböző kormányok által bevezetett cenzúrát, valamint az internet és a média felett gyakorolt kormányzati ellenőrzést.

A tiltás aránytalan, alkotmányellenes és nevetséges – mondta Oszama Hildzsi internetes jogvédő, aki szerint a lépés befolyásolja az egyetemeket, az egészségügyet, a kutatókat, valamint a kiszámíthatatlanság és az önkényes cenzúra miatt csökkenti a befektetők Pakisztán iránti bizalmát.

A Facebookot 2010-ben blokkolták két hétig egy állítólagos istenkáromló tartalom miatt, a YouTube pedig 2012 és 2016 között volt elérhetetlen, miután közzétették rajta egy iszlámgyűlölő amatőr filmes felvételét, amely heves tiltakozásokat váltott ki számos országban – írta az MTI.

Rovatok