Index Vakbarát Hírportál

A japán miniszterelnök kirúgta tanácsadóját, mert az nem szeret „LMBT-emberekre” nézni

2023. február 5., vasárnap 12:59

Kisida Fumio japán miniszterelnök szombaton közölte, hogy elbocsátotta egy tanácsadóját. Az illető a helyi média szerint azt mondta korábban: nem szeret „LMBT-emberekre” nézni, és nem szeretne mellettük lakni sem.

A kormányfő tanácsadója, Arai Maszajosi pénteken tette a megjegyzéseket a Mainichi és a Kyodo News beszámolói szerint. Egy olyan parlamenti vitát kommentált, amelyben Kisida óvatosságát fejezte ki az azonos neműek házasságának törvényesítéséről Japánban − írta meg a The Wall Street Journal

Első nyilatkozataiban Arai azt mondta, hogy a miniszterelnök vezető tanácsadói közül mindenki ellenzi az azonos neműek házasságát. Elmondása szerint ő személy szerint

nem szeret LMBT-emberekre nézni, nem szeretne mellettük lakni, és úgy véli, hogy egyesek undorodva hagynák el Japánt, ha az ország engedélyezné az azonos neműek házasságát. 

A Mainichi nevű lap szerint a tanácsadó később bocsánatot kért a megjegyzésekért, visszavonta azokat, és azt mondta: csak a saját nevében beszélt.

Kisida Fumio szombaton elfogadhatatlannak nevezte Arai úr megjegyzéseit, és közölte, hogy leváltotta a tanácsadót, aki a Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium tisztviselője is volt, és 2021-ben került a miniszterelnöki hivatalba.

Kormányom célja egy befogadó társadalom felépítése, amely tiszteletben tartja a sokszínűséget

− mondta a miniszterelnök.

Az azonos neműek házasságának kérdése Japánban nem kapott akkora figyelmet, mint az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, de az elmúlt években néhány helyi önkormányzat elkezdte elismerni az azonos nemű párokat, és egyes törvényhozók országos szintű szabályozást sürgettek az azonos neműek házasságának engedélyezésére. 

Kisida Fumio szerdai parlamenti felszólalásában kerülte, hogy kifejtse személyes álláspontját az azonos neműek házasságáról, és azt mondta: a kérdést nem lehet gyorsan megoldani, mert az a családi értékekről és a társadalom változásáról szól.

(Borítókép: Kisida Fumio 2023. január 13-án. Fotó: Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok