Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok diplomáciai jegyzéket adtak át Amerikának

2023. február 7., kedd 21:11

Oroszország a belügyeibe való beavatkozás megszüntetését követelő jegyzéket adott át kedden az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének – számolt be erről a TASZSZ.

Az orosz külügyminisztérium vezetéséhez közel álló forrás arról tájékoztatta az orosz hírügynökséget, hogy a kabinet „február 7-én hivatalos jegyzéket adott át az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének”. Ebben az oroszok azt követelik, hogy az amerikai diplomaták „hagyjanak fel a diplomáciai képviselet státuszával össze nem egyeztethető, az Orosz Föderáció belügyeibe való beavatkozásnak minősülő cselekményekkel” – fogalmazott a lapnak a neve elhallgatását kérő forrás.

Az orosz külügyminisztérium kijelenti, a külügyminisztérium 2022. december 9-i feljegyzésében szereplő többszöri figyelmeztetések ellenére az amerikai diplomáciai képviselet továbbra is rosszindulatú tevékenységet folytat. Megenged magának az orosz vezetésről szóló nem megfelelő kijelentéseket

– hangsúlyozták a jegyzékben, amelyben felhívták a figyelmet, hogy az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatos dezinformáció bűncselekménynek minősül.

Történtek kiutasítások is

A TASZSZ forrása szerint az amerikai diplomatákat óva intették az olyan tevékenységek végzésétől, amelyek „ügynökök” toborzására irányulnak azzal a céllal, hogy viszályt szítsanak az orosz társadalomban, és oroszállam-ellenes beszédekre buzdítsanak. „Az ebben érintett munkavállalókat beosztásuktól függetlenül kiutasították” – fogalmazott a forrás.

E tekintetben az Egyesült Államok új moszkvai nagykövete, Lynn Tracy, akit január 30-án fogadtak a Külügyminisztériumban, hogy átadja megbízólevele másolatát, szigorú eligazítást kapott arról, hogy be kell tartania az orosz törvényeket. Továbbá meg kell állnia, hogy olyan tevékenységeket folytassanak, amelyek ellentétesek az Orosz Föderáció hatóságainak követelményeivel és a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény rendelkezéseivel

– ismertette a TASZSZ-nak a forrása, aki kiemelte:

Oroszország minden rendelkezésre álló eszközt be kíván vetni, hogy semlegesítse az amerikai nagykövetség „hazugságait”.

Továbbá Oroszország „nem kíván beletörődni az amerikai nagykövetség információs forrásai által készített oroszellenes propagandába. Minden rendelkezésre álló eszközt be kíván vetni ennek hatástalanítására” – fogalmazott.

(Borítókép:  Vlad Karkov / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok