Index Vakbarát Hírportál

Az EP elnöke elkotyogta, ezért hiúsulhat meg Zelenszkij brüsszeli látogatása

2023. február 7., kedd 12:33

Komoly biztonsági kockázat merült fel az úttal kapcsolatban, miután az EP elnökének csapata kiszivárogtatta a tervezett találkozót.

Mint arról az Indexen is beszámoltunk, kiszivárgott információk szerint a héten Brüsszelbe tervez látogatást Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, azonban úgy tűnik, egy kiszivárogtatás miatt a tervezett találkozó elmaradhat, ugyanis jelenleg az orosz agresszióval szembenéző ukrán elnök utazása nemzetbiztonsági kockázatokat rejt – számol be róla a Politico brüsszeli hírlevele. 

A lap forrásaira hivatkozva hozzáteszi, hogy a tervek szerint Zelenszkij is részt venne a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcson, ahol az uniós állam- és kormányfők többek között az ukrajnai háborúról is tárgyalnak majd. Emellett az ukrán elnök az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén is felszólalna, azonban elképzelhető, hogy ebből végül nem lesz semmi. 

A Politico úgy tudja, hogy a lehetséges diplomáciai találkozóról az információt az Európai Parlament máltai elnökének, Roberta Metsolának a csapata szivárogtathatta ki.  

Metsola képviselőcsoportja, az Európai Néppárt még a Twitterre is kiírta, hogy szeretettel várják az ukrán elnököt, azonban később azt törölték – a lap úgy tudja, vélhetően egy másik uniós intézmény, az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek a felszólítása nyomán, ugyanis az Európai Tanács szóvivője hétfő este jelentette be, hogy Zelenszkijt hivatalosan is meghívták, hogy a jövőben majd személyesen részt vegyen egy EU-csúcson.

Így jelenleg nem tudni, hogy Zelenszkij valóban elmegy-e Brüsszelbe, hiszen utazásának a megszervezése nem egyszerű feladat, mivel az ukrán államfő ellen már több sikertelen merénylet is volt.

Zelenszkijnek egyébként ez lenne mindössze a második külföldi utazása, mióta Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát – eddig mindössze egyszer hagyta el hazáját, amikor Joe Biden hívására Washingtonba látogatott még tavaly decemberben.

Miről tárgyalna Zelenszkij Brüsszelben?

Múlt héten pénteken EU–Ukrajna-csúcstalálkozót tartottak Kijevben, amin az ukrán elnök mellett az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, illetve az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel vett részt. A felek akkor többek között Ukrajna európai integrációs és csatlakozási folyamatáról, az orosz agresszióra adott EU-s válaszokról és Ukrajna pénzügyi támogatásáról tárgyaltak. 

A most csütörtökön kezdődő uniós állam- és kormányfői találkozón ismét nagy hangsúlyt fektetnek az orosz–ukrán konfliktusra,

a Politico pedig úgy tudja, a csúcstalálkozót előkészítő tárgyalásokon a tagállamok EU-ügyi miniszterei a lehetséges tizedik szankcióscsomag mellett arról is tárgyaltak, hogy felállítsanak-e egy különleges bíróságot, amely a háborús bűncselekményekkel vádolt orosz tisztviselőkkel szemben emelne vádat, illetve mérlegelik azt is, hogy a befagyasztott orosz pénzügyi eszközöket hogyan lehetne felhasználni. Ugyanakkor a lap szerint utóbbiban megosztottak az államok, mivel sokan úgy látják, a befagyasztott eszközöket csak a nemzetközi jog megszegésével tudnák csak használni.

Zelenszkijnek egyébként nem ez lenne az első beszéde az Európai Tanács előtt a háború február 24-i kitörése óta – legutóbb május 30-án online szólalt fel az akkori uniós csúcson.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2023. január 11-én. Fotó: Yan Dobronosov/Global Images Ukraine via Getty Images)

Rovatok