Index Vakbarát Hírportál

Egy meggyilkolt politikust választottak polgármesterré Ecuadorban

2023. február 8., szerda 09:16

Az ecuadori polgármesterjelölt, akit néhány órával az urnák megnyitása előtt meggyilkoltak, megnyerte a választást Puerto López városában.

A 41 éves Omar Menéndezt fegyveresek lőtték agyon, akik szombaton betörtek abba a helyiségbe, ahol a kampánycsapatával együtt tartózkodott. A támadásban egy tinédzser is életét vesztette. A rendőrség még vizsgálja a lehetséges indítékot − írta meg a BBC.

Várhatóan Menéndez pártjának egy tagja lép helyére polgármesterként. Az önkormányzati választásokat akkor tartották, amikor fokozódó erőszakhullám söpör végig az országon a drogkartellek növekvő befolyása miatt. 

Nem Menéndez volt az egyetlen politikus, akit a választások előtt meggyilkoltak. Két héttel korábban a tengerparti Salinas város polgármesterjelöltjét, Julio César Farachiót is lelőtték. A rendőrség letartóztatta a Farachio meggyilkolásával gyanúsított férfit, aki korábban megfenyegette a 45 éves jelöltet. A feltételezett elkövető nemrég szabadult a börtönből, ahol kábítószer-kereskedelemért kiszabott büntetését töltötte.

Egyelőre Omar Menéndez megölése miatt senkit nem tartóztattak le. Támadói motoron menekültek el. Guillermo Lasso elnök elítélte a gyilkosságokat.

A konzervatív, korábban bankárként dolgozó elnöknek Ecuadorban a gyilkosságok egyre növekvő számával kell megküzdenie. Számos alkotmánymódosítási javaslatot terjesztett elő, amelyekről vasárnap tartottak népszavazást.

Amerikának adnák ki a drogbárókat

Ezek egyike az volt, hogy a nemzetközi szervezett bűnözéssel kapcsolatban álló ecuadoriakat kiadhassák külföldre, ha egy másik országban bírósági eljárás vár rájuk, vagy ha távollétükben már elítélték őket.

Mivel Ecuadorban számos börtön túlterhelt a bűnözési hullám miatt, egyes tisztviselők szerint az elítélt bűnözők kiadatása az Egyesült Államokban lévő, szigorúan őrzött börtönöknek biztonságosabb és olcsóbb megoldás lenne az ecuadori igazságszolgáltatás számára.

A szomszédos Kolumbia 1997-ben már ennek megfelelően módosította alkotmányát, és azóta számos hírhedt drogbárót küldött az Egyesült Államokba.

Kolumbiai tisztviselők szerint az a hév, amellyel a drogbárók a kiadatásuk ellen harcolnak, arra utal, hogy különösen keménynek tartják az amerikai börtönben letöltendő büntetést − ahol nincsenek kapcsolataik, és nincs befolyásuk az őrökre és a börtönigazgatókra.

Az ecuadori alkotmány módosítására irányuló javaslat, amely lehetővé tenné az ecuadoriak kiadatását, azonban szűk arányban megbukott, a szavazók 51 százaléka elutasította azt. Lasso elnök azt mondta, hogy elfogadja az eredményt, mondván, hogy

kötelességünk elemezni, megérteni és elfogadni a nép akaratát. 

Rovatok