Index Vakbarát Hírportál

Megtámadták az ENSZ konvoját Kongóban, többen meghaltak

2023. február 8., szerda 07:47

Ismét ENSZ-konvojt ért támadás a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a kedd esti összetűzésben három támadó meghalt − jelentette be a világszervezet helyi missziója.

Az ENSZ járművei Kiwanja városba szállítottak élelmiszert, majd visszafelé tartottak székhelyükre, Gomába, amikor a támadás érte őket. A konvojt nemzetközi békefenntartók és kongói kormányerők is kísérték − közölte az MTI. 

A támadók a közlemény szerint úttorlaszt emeltek Gomától északra, tüzet nyitottak a négy teherautóra, és megpróbálták megszerezni azok rakományát is. Az ENSZ-erők és a kongói katonák igyekeztek megvédeni a konvojt, eközben vesztette életét három támadó.

A támadás tényét megerősítette Patrick Iduma, a térség ellenőrzéséért felelős kongói hatóság vezetője is. Az ENSZ és a kongói hatóságok vizsgálatot indítottak, hogy pontosan rekonstruálni tudják az eseményeket.

Az ENSZ-békefenntartók ellen az elmúlt hónapokban számos alkalommal tüntettek elkeseredett helyiek, akik a világszervezet katonáit hibáztatják azért, mert a térségben nem sikerült megfékezni a fegyveres csoportok által gerjesztett erőszakot. A tiltakozó akciók is többször erőszakba fulladtak, hivatalos közlések szerint halálos áldozataik is voltak.

Rovatok