Index Vakbarát Hírportál

Demokráciapárti összeesküvésért tíz év börtönre ítéltek négy papot Nicaraguában

2023. február 8., szerda 11:31

Összeesküvés miatt 10 év börtönre ítélt egy nicaraguai bíróság négy római katolikus papot, miután a kormány hosszú ideje azt állítja, hogy az egyház illegális, demokráciapárti tiltakozásokat támogat.

Az ítéletről az ügyvédekből álló civilszervezet, a Jogvédő Egység számolt be. Az ügyet zárt tárgyaláson tárgyalta a bíróság, a papokat pedig a kormány által kijelölt ügyvédek védték. Az elítélt papok mind Rolando Álvarez matagalpai püspök munkatársai voltak, és egyikük a managuai II. János Pál Egyetem rektora volt. Álvarez házi őrizetben van, őt magát is összeesküvéssel és a „nicaraguai állam és társadalom elleni” bűncselekménnyel vádolják − közölte az MTI. 

Az ügyben két szeminaristát és egy operatőrt is elítéltek. Az összes vádlottat egyúttal örökre eltiltották a közügyektől; soha többé semmilyen politikai tisztséget nem vállalhatnak.

A Nicaraguai Emberi Jogi Központ „jogi aberrációnak” nevezte az ítéletet.

Ez az egész a jog, az emberi intelligencia, a nemzetközi közösség és az emberi jogvédő szervezetek arculcsapása

− tudatták a jogvédők.

Nem ez az első ilyen eset

Vasárnap egy ugyanilyen ügyben ugyancsak tízéves börtönbüntetést kapott egy másik pap is összeesküvés és álhírek terjesztése miatt.

Nicaraguában 2021-ben ellenzéki vezetők tucatjait, köztük hét elnökjelöltet tartóztattak le, akiket gyorsított eljárásban, szintén a nyilvánosság kizárásával ítéltek el. Daniel Ortega nicaraguai elnök szerint a demokráciapárti megmozdulásokat más országok és az egyház támogatta. Tavalyi, sorban a harmadik újraválasztása előtt azzal vádolta meg az ország püspökeit, hogy 2018-ban politikai javaslattal álltak elő „a jenkik szolgálatában álló terroristák” nevében, és magukat a püspököket is terroristának nevezte. Tavaly a Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet és a pápai nunciust is kiutasították Nicaraguából.

Rovatok